SON DAKİKA


‘Laik eğitim, İnsanca Yaşam, Demokratik Türkiye" mitingi
Tarih: 11-12-2023 00:11:59 Güncelleme: 11-12-2023 00:11:59 + -



facebook-paylas
Tarih: 11-12-2023 00:11

‘Laik eğitim, İnsanca Yaşam, Demokratik Türkiye

Alevi derneklerinin çağrısıyla, İstanbul Kadıköy’de “Laik eğitim, İnsanca Yaşam, Demokratik Türkiye” mitingi düzenlendi. Mitingde konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Cuma Erçe, “Cumhuriyetin birinci yüzyılında ötekileştirilmiş bütün halklar ile mücadele edip bu ülkeyi özgürleştireceğiz. Kurtuluş kendi kollarımızdadır” ifadelerini kullandı.

 

Kadıköy İskele Meydanı’nda saat 14.00’te başlayan “Laik eğitim, İnsanca Yaşam, Demokratik Türkiye” mitingine siyasi partiler, sendika temsilcileri, emek-meslek örgütleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Miting öncesi Boğa heykelinde bir araya gelen yurttaşlar, sloganlar eşliğinde miting alanına yürüdü. Mitinge katılan yüzlerce yurttaş, Çevreme Duyarlıyım Çevreme Sahip Çıkıyorum Projesi (ÇEDES) ile eğitimdeki dinselleştirmeyi ve tek din çerçevesini protesto etti. Mitingde, Sivas Katliamı Davası’nın düşürülmesine de tepki gösterilerek “Halklara eşitlik inançlara özgürlük” sloganı atıldı.

 

‘BU ÜLKE BİZİM, FAŞİSTLERE BIRAKMAYACAĞIZ’

Artı Gerçek’te yer alan habere göre, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan, mitingde yaptığı konuşmada, okullara imam atanmasına tepki gösterdi. Aslan, Türkiye'nin her geçen gün faşizme doğru gittiğini belirterek şunları söyledi:

“Ülkenin her geçen gün faşizme doğru gittiği, Türk tipi şeriata doğru gittiği bir anda biz Aleviler, bu ülkenin topraklarına, cumhuriyetine sahip çıkıyoruz. Biz birilerinin dediği gibi inkarcı, tekçi değiliz. Bu ülke bizim. Sizin gibi dinci, tekçi, faşistlere bu ülkeyi bırakmayacağız. Biz bu ülkenin demokratikleşmesi için mücadele edeceğiz. Diyoruz ki bu ülkeyi herkesin kendi dilini, inancını, rengini, rahatlıkla ve özgürce ifade edebileceği bir çiçek tarlasına dönüştüreceğiz. Biz diyoruz ki eğitim laik ve bilimsel olsun. İktidar ne yapıyor, okulları medreselere çeviriyor. Okulların onca öğretmen açığı varken, öğrenciler açken okullara imam atıyorlar. Hep beraber laik bilimsel ve anadilde eğitim istiyoruz."

 

‘ÖTEKİLEŞTİRİLMİŞ BÜTÜN HALKLAR İLE MÜCADELE EDİP BU ÜLKEYİ ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ’

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Cuma Erçe de “hükümetin Alevileri olmayacaklarını” ifade ettiği konuşmasında, “Hep birlikte AKP'nin saldırılarını püskürteceğiz. Laik, bilimsel ve anadilde eğitim talebinden vazgeçmeyeceğiz. AKP-MHP ortaklığının zulmünü saymakla bitiremeyiz. Cumhuriyetin birinci yüzyılında ötekileştirilmiş bütün halklar ile mücadele edip bu ülkeyi özgürleştireceğiz. Kurtuluş kendi kollarımızdadır. Kurtuluş yok tek başına ya hiçbirimiz” diye konuştu.

 






FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YUKARI