Bugun...
SON DAKİKA

GERMİYAN’IN BİTMEYEN ÇİLESİ

 Tarih: 18-06-2024 11:42:00
ENGİN ÖNEN

Germiyan, Yarımada’nın en dertli köyüdür desem yalan olmaz. Hangi birinden söz edeyim. Önce yerleşimin dibinde taş ocakları faaliyeti ile mücadele ettiler onlarca yıl. Sonra yerleşim yerinin hemen yakınında dev kanatları ile dönen RES’ler geldi. Gürültüsünü hesaba katan olmadı. Meralar kapatıldı, Tunç Çağından kalma kültürel miras bir bölümü bu uğurda yok edildi. 

Defalarca mahkeme kazandılar, mitingler yaptılar Taş Ocaklarına ve yerleşim yeri etrafındaki RES’lere karşı. Merkezi hükümet, Bakanlık, Valilik, Belediyeler hiç sahip çıkmadılar. Tam tersine hukuksuz da olsa sermayeden yana oldular hep...

 

Birgi, Kadıovacık ve Barbaros’un ulaşımını uzun yıllardır sağlayan Büyükşehir Belediyesi, on yıl önce sadece otobüs durakları yapmakla yetindi Germiyan’a. Bu saydığımız köylerin toplamının iki katı fazla nüfusa sahip olduğu haldeburaya ulaşım hizmeti yok. 

Gelelim Germiyan’daki elektrik hizmetine. Son on yıldır, hiçbir yerde olmadığı kadar sık elektrik kesilir burada. Yaz kış fark etmez. Yağmur, kar, güneş hiç önemli değil. İlgili, elektrik şirketinin en iyi hizmeti birkaç gün arayla size mesaj göndermesidir. “Sahip olduğunuz abonelik bölgesinde elektrik arızası tespit edilmiştir. Ekiplerimiz en kısa sürede bu sorunu çözmeye çalışmaktadır.”

En kısa süre bazen beş, bazen altı ve bazen de sekiz/on saattir. Buzdolapları ve diğer cihazlar daha kolay eskir burada. Dondurucudaki gıdalar da tehlikeye dönüşür. 

Peki neden? Bu çağda bu sorun. Çok basit. Otuz yıl önce yapılmış olan alt yapı günümüzde bu yükü taşıyamıyor. Çözümü yok mu? Var tabi. Alt yapı yenilenecek. Ama elektriğe sürekli zam yapan bu şirket nedense bunu öncelikli bir iş olarak görmedi. 

Hatta bu şikayeti seçim kampanyası sırasında çok sık duymuş olmalı ki, Çeşme belediye Başkanı Lal Denizli, hizmet vaatleri arasında, elektrik alt yapısını güçlendirmek diye bir bölüme de yer vermişti. Hem de belediyenin böyle bir hizmet alanı olmadığı halde. 

Ama Belediye doğrudan elektrik alt yapısı yapmakla görevli olmasa da bu sorunun çözümüne yardımcı olabilir. İlgili şirkete bu konuda baskı yapabilir. Ya da aşağıda değineceğim sorunun çözümüne destek verebilir.  
 

Neyse ki ilgili şirket, bunca yıl sonra, Germiyan’a elektrik taşıyan hatları yenileme kararı alıp, projelendirdi. Bu defa da aynı güzergahta, elektrik hattını toprak altından geçirmeye kalkınca, orayı kazamazsınız, çünkü sit alanı engeli çıktı. Belki sit ilan etme tekniği olarak alan geniş tutuluyor ama hattın geçtiği yerde sit kuralları gereği korunacak hiçbir doğal ve arkeolojik miras yoktur. 

Nereden biliyorsun demeyin? Biliyorum. Hatta aynı hatta birkaç yıl önce Güral RES, hiçbir engele takılmadan toprak altından hattını döşedi. 

Çok tirajı komik iki sonuç: 

1-Germiyanlılar olarak biz, Güral RES inşaatına karşı ormanı ve arkeolojik eserleri korumak için mücadele ettik. Mahkeme kararlarına rağmen bunu engelleyemedik. 

2-Yarımada’da en çok elektrik sorunu yaşayan köy/mahalle, aynı zamanda sınırları içinde en çok RES ve GES tesisi olan bir yer özelliği taşıyor. Bölgede en çok elektrik Germiyan’da üretiliyor. En çok elektrik sorununu da Germiyan yaşıyor.      

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI