Bugun...
SON DAKİKA

Çeşme ÇESAL’dan Çağrı: “Desteğe İhtiyacımız Var”

facebook-paylas
 Tarih: 23-07-2025 18:26:11  -   Güncelleme: 23-07-2025 18:31:11

Çeşme ÇESAL’dan Çağrı: “Desteğe İhtiyacımız Var”

Çeşme’de geçtiğimiz günlerde çıkan orman yangınında ölümle burun buruna gelen yüzlerce sokak hayvanı, gönüllülerin özverisiyle kurtarıldı. Yangından büyük zarar gören Çeşme Alaçatı Doğa ve Hayvan Severler Derneği (ÇESAL) barınağının yeniden ayağa kalkması için şimdi seferberlik zamanı.

Barınağın yeniden inşası için Çeşme Kent Konseyi’nde kapsamlı bir toplantı düzenlendi. Toplantıya, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Ahmet Güler, ÇESAL Başkanı Serdal Coşkun, Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Baha Güveloğlu ve Türk-Alman Dostluk Federasyonu Başkanı Cihan Sendan katıldı. Yapısal sorunlardan gönüllü ihtiyacına kadar birçok başlıkta çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Yangına dakikalar kala: “İçime ateş düştü”

Toplantıda konuşan ÇESAL Başkanı Serdal Coşkun, yangın günü yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

“Yangından dört saat önce içime bir huzursuzluk çöktü. Adeta içime ateş düştü. Gönüllülerle haberleşip tahliye hazırlıklarına başladık.”

Barınakta bulunan 302 hayvan, gönüllülerin ve belediye ekiplerinin desteğiyle dakikalar içinde tahliye edildi. Alevler, barınağa yalnızca 150 metre mesafeye kadar ilerledi.

“O gece gönüllü desteği olmasa mümkün değildi”

Yangın sırasında yüzlerce hayvanın kurtarıldığını belirten Coşkun, gönüllü desteği olmasaydı bunun imkânsız olduğunu söyledi:

“Üç ayrı parseldeki hayvanları tahliye ettik. Gönüllülerin araçları, beden gücü ve cesareti olmasa başaramazdık. Patipark’ları canlarımıza açan Çeşme Belediyesi’ne teşekkür ederiz.”

“Her ay 15 bin Euro harcıyoruz”

ÇESAL’ın sokak hayvanları için yürüttüğü çalışmaların maliyetinin her geçen gün arttığını belirten Coşkun, şunları söyledi:

“Her ay yaklaşık 15 bin Euro harcıyoruz. Araçlar, mama, veteriner giderleri… Haftanın altı günü yaklaşık bin sokak hayvanına mama desteği veriyoruz. Bu işi sürdürülebilir kılmak için sabit bağışçılara, şirket sponsorluklarına ve sosyal medya desteğine ihtiyacımız var.”

Sahiplendirme zorlukları: “Geri getirilen canlar var”

Yangından kurtarılan 302 hayvandan 72’si sahiplendirildi. Ancak bazı hayvanların tekrar geri getirildiğini belirten Coşkun, sahiplendirme süreçlerinin daha bilimsel ve izlenebilir hale gelmesi gerektiğini vurguladı.

“İki aşamalı plan hazır”

Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Baha Güveloğlu, toplantıda gelecek planlarını paylaştı:

“İlk aşamada yangından zarar gören alanın toparlanmasını sağlıyoruz. İkinci aşamada ise daha uygun koşullara sahip, kalıcı bir yaşam alanı oluşturmak istiyoruz.”

Mevcut barınak alanının kiralık olduğunu belirten Güveloğlu, kalıcı bir çözüm için iki ayrı kampanya başlatacaklarını söyledi: Yeni bir barınak kurulması ve belediyeye ait mevcut barınağın iyileştirilmesi.

Yasal engeller ve ihbar yoğunluğu

Yeni yasal düzenlemelerin barınakta hayvan tutmayı zorlaştırdığını söyleyen Güveloğlu, artan ihbarlar nedeniyle büyük bir yükle karşı karşıya olduklarını ifade etti:

“Veterinerlik birimi bile bir trafik kazasında köpeği almakta zorlanıyor. Biz her gün onlarca ihbarla mücadele ediyoruz.”

“Duyarlılığı kalıcı çözüme dönüştürmeliyiz”

Yangın sonrası yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda destek mesajı aldıklarını belirten Güveloğlu, duyarlılığın kurumsal çözümlere dönüşmesi gerektiğinin altını çizdi: “Bu sadece duygusal değil, aynı zamanda toplumsal bir sorumluluk.”

Baha Güveloğlu, yangın sürecinde destek veren kurumlara da teşekkür etti:

“Patipark’ların kapısını o gece canlarımıza açan Belediye Başkanımız Lal Denizli’ye, Özel Kalem Müdürü Gürkan Timburlenk’e, Kent Konseyi Başkanı Ahmet Güler’e, Park ve Bahçeler Müdürü Kürşat Yıldırım’a ve destek olan tüm belediye çalışanlarına minnettarız.”

Sonuç: “Hayatta kalmak yetmez, yaşanabilir bir hayat da gerekli”

Çeşme’deki yangın, sokak hayvanlarının ne kadar kırılgan bir düzende yaşadığını bir kez daha ortaya koydu. Gönüllülerin olağanüstü çabasıyla canlar kurtarıldı. Ancak şimdi, kalıcı çözümler, sürdürülebilir kaynaklar ve güçlü bir dayanışma ağına ihtiyaç var.

ÇESAL ve Çeşme Kent Konseyi Hayvan Hakları Komisyonu’ndan çağrı:

    •    Sabit bağışçı olabilir

    •    Mama ve veteriner malzemesi desteği sunabilir

    •    Sosyal medyada farkındalık içeriği hazırlayabilir

    •    Kampanyalara gönüllü veya sponsor olarak katılabilirsiniz


  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  ANKET Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
  NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
  HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI