![]() |
Tweet |
ObjektifÇeşmeHaber / Selma Artar
Çeşme Kent Konseyi Kültür ve Sanat Grubu’nun, Çeşme’de Kent Söyleşileri etkinliğinde Zübeyde Hanım, Latife Hanım ve Atatürk’ün Savarona anıları anlatıldı.
Çeşme Kent Konseyi Kültür ve Sanat Grubu, 9 Kasım 2024’te anlamlı bir söyleşiye ev sahipliği yaptı. Çeşme Sivil Toplum Kuruluşları Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, gazeteci / yazar Yaşar Aksoy ile emekli deniz kurmay albay, deniz tarihçisi ve müze yapımcısı Ali Rıza İşipek, Zübeyde Hanım, Latife Hanım ve Atatürk’ün Savarona yatında geçirdiği 56 günün anılarını içeren bir konuşma gerçekleştirdi. Etkinlikte katılımcılar zaman zaman duygusal anlar yaşadılar.
Yaşar Aksoy’un Bulduğu Kayıp Mezar Taşı
Söyleşinin ilk bölümünde Yaşar Aksoy, katılımcılara şöyle dedi:
“Bugün size önemli bir keşfimi paylaşacağım. Zübeyde Hanım’ın kayıp mezar taşını özel arşivimdeki belgeler ve titiz araştırmalarım sayesinde buldum. Latife Hanım’ın yaptırdığı bu orijinal taş, Osmanlıca bir kitabe taşıyor.
Taşın üzerindeki yazı şu şekilde:
‘Hüve’l-bâki. Türkiye Reis-i Cumhuru Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretlerinin vâlide-i muhteremeleri Zübeyde Hanım’ın ruhuna rızâen lillâhi’l-Fâtihâ. Sene 1338 (1923).’
1940’ta, Atatürk’ün vefatından sonra, bu taş sade bir kaya ile değiştirilmiş ve yıllarca kayıp olarak kalmıştı. Ancak, yıllar süren çalışmalarım, Zübeyde Hanım’ın anısının orijinal haliyle korunmasına ve bu önemli eserin tekrar gün yüzüne çıkmasına vesile oldu.” dedi.
Aksoy, sözlerini tamamladıktan sonra Ozan Ali Yüce’nin İzmir’de “Sanatçılar Derneği”nin düzenlediği şiir yarışmasında ödül alan “Dersimiz Bağımsızlık” adlı şiirini okudu.
Ali Rıza İşipek’in Anlatımıyla Atatürk’ün Savarona Günleri
Söyleşinin ikinci bölümünde Ali Rıza İşipek, Atatürk’ün 1938 yılında Savarona yatında geçirdiği 56 günün önemine değindi ve katılımcılara şunları anlattı:
“Savarona, Atatürk’ün ileri görüşlülüğünü, ülkesine olan bağlılığını ve vizyonunu yansıtan bir yerdi. O süre boyunca, hastalığına rağmen Atatürk, ülkesinin meselelerine kafa yormaktan geri durmadı. Hatay’ın Türkiye’ye katılmasını ‘şahsi meselesi’ olarak gördü ve destekledi. Ayrıca Türk Deniz Kuvvetleri’ni güçlendirmek için önemli adımlar attı ve İstanbul’un kültürel değerlerini korumak adına projeler geliştirdi. Atatürk’ün Savarona’daki zamanını anlatırken, onun sadece bir lider değil, aynı zamanda bir vizyoner olduğunu görmek, katılımcılarda derin bir duygusal etki bıraktı.”
Atatürk’ün Plak Koleksiyonundan Özel Sunum
Söyleşide ayrıca, Türkiye’de ilk kez Atatürk’ün şahsi plak koleksiyonundan şarkılar dinletisi “Atatürk ve Deniz” temalı bir slayt gösterisi eşliğinde, katılımcılara sunuldu.
Söyleşi sonunda İşipek, Yaşar Aksoy ve ADD Çeşme Şubesi Başkanı Deniz Ahilik’e kendi yazdığı “Atatürk’ten Yadigar Savarona” kitabını hediye etti.