![]() |
Tweet |
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 yıl sonra CHP Genel Merkezi'ne geldi. Erdoğan, CHP lideri Özgür Özel ile görüştü. Ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanlığı forsu olan bayrak CHP Genel Merkezi önünde göndere çekildi. Erdoğan'ı, CHP Genel Merkezi önünde Özgür Özel karşıladı. Erdoğan ve Özel, Genel Merkez önünde tokalaşarak, basın mensuplarına poz verdiler. Görüşme 1 saat 30 dakika sürdü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel'e iade-i ziyarette bulunuyor.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e ziyarette bulunmak üzere parti genel merkezine geldi.
Erdoğan'ı, CHP Genel Merkezi önünde Özgür Özel karşıladı. Erdoğan ve Özel, Genel Merkez önünde tokalaşarak, basın mensuplarına poz verdiler.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Özel ile Genel Merkezdeki başkanlık makamında görüştü. Görüşme 1 saat 30 dakika sürdü.
Görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü. Erdoğan'ı, parti çıkışında CHP Genel Başkanı Özel aracına kadar uğurladı.
Görüşmede, CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Namık Tan ile AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş da yer aldı. Erdoğan ile CHP Genel Merkezi'ne, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Cumhurbaşkanı Güvenlik ve Dış Politika Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da geldi.
ÖZEL, ERDOĞAN'I ZİYARET ETMİŞTİ
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, AK Parti Genel Merkezi'nde 2 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüştü.
8 yıl aradan sonra gerçekleşen görüşme yaklaşık 1,5 saat sürmüştü.
Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan’a AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, Özgür Özel’e de İstanbul Milletvekili Namık Tan eşlik etmişti. Görüşmeden çıkan ilk sonuç, iki lider arasında diyalogun sürmesi oldu.
Görüşme sonrası CHP'den ilk açıklama
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in yaptığı görüşmenin ardından ilk açıklama AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten gelmişti. CHP Sözcüsü Deniz Yücel görüşmenin ana hatlarıyla ilgili olarak gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yücel, "Diyalog kanalı açılmıştır. Açılan diyalog kanalı bizi ilkelerimizden vazgeçirmez" ifadelerini kullandı.
CHP Sözcüsü Deniz Yücel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in yaptığı görüşmeyle ilgili açıklamalarda bulundu.
AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK'E YANIT
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in görüşmeyle ilgili açıklamasına yanıt veren Yücel, "Sayın Ömer Çelik'in ifade ettiği gibi toplumun ekonomide bir kazanımı olduğunu düşünmüyoruz. Toplumun çok küçük ve dar bir kısmı lehine geçmişte birtakım gelişmeler oldu ancak bu yeterli değil. Ekonomide bir kazanım olacaksa da hayat pahalılığı altında ezilen kesimlerin bir kazanım olması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Yücel açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:
Bunu ülkemiz demokrasisi açısından son derece önemli bulduğumuzu ifade etmek istiyorum. İktidarın şimdiye kadar kapattığı diyalog kanallarını CHP'nin açmış olması, Türk siyasi tarihi açısından önemli bir adımdır. Diyalog, istişare, müzakere demokrasinin olmazsa olmaz unsurlarıdır. Topluma faydası olacak, sorunların çözülmesine katkı sunacak her konuda CHP olarak katkı sunmaya hazırız. Bizim normalleşme dediğimiz bu sürecin toplumda da olumlu karşılandığını müşahede ediyoruz. Herkesin etkilendiği temel sorunların çözümünün siyaset kurumunda olduğunu biliyoruz.
'GEZİ DAVASI'NIN BAKANLIĞA İLETİLMESİNİ ANLAMLI BULUYORUZ'
Bugün ülkemizde ekonomik buhranın sonlandırılması, adaletin yeniden tesis edilmesi, hukukun üstünlüğün egemen olması, temel hak ve özgürlüklerin önündeki engellerin kaldırılması ilk olarak gündeme gelmesi gereken konulardır. CHP olarak çığ gibi büyüyen sorunların çözümleri konusunda 31 Mart'ta halkımızın partimize verdiği sorumluluğuyla hareket ediyoruz. Gündemimiz insanımız, toplumumuzun gündemidir. Genel başkanımız sayın Özgür Özel ve sayın Cumhurbaşkanı ülkenin sorunlarına ilişkin kendi pencerelerinden gördükleri birçok hususu kendi pencerelerinden paylaştılar. AK Parti Sözcüsü sayın Çelik'in açıklaması söz konusu. Hükümlü generaller meselesi sayın genel başkanımız tarafından iletildi. Konu gecikmeli olsa da çözüldü. Bu konuda sayın Özel teşekkürlerine iletti. Gezi davasını Adalet Bakanlığı'na iletilmesini anlamlı buluyoruz.
'EKONOMİDE KAZANIM OLACAKSA YOKSULDAN YANA OLMALI'
Genel başkanımız sayın Özgür Özel, Temmuz ayında asgari ücrete ara zam, en düşük emekli maaşının asgari ücrete çekilmesi gerektiğini, atanmayan öğretmenleri, özel okul öğretmenlerinin yaşadığı sorunları, staj ve çıraklık mağdurlarını, 6 Şubat'ta büyük felaketle sarsılan depremzedelerin kira yardımını görüşmede gündeme getirdi. Ekonomide bir kazanım olacaksa hayat pahalılığı altında ezilen kesimlerin, yoksulun, emeklinin, emekçinin, asgari ücretin, çiftçinin ezilen kesimler lehine bir kazanım olması gerektiğini düşünüyoruz. Bugüne kadar kaynak transferi tersine işledi. Kaynak transferinin yoksula, dar gelirlerinin lehine yapılması gerektiğini sayın genel başkanımız tarafından sayın Cumhurbaşkanına iletildi.
(KAYYUM ATANMASI) SEÇMEN NEDEN CEZALANDIRILIYOR
Biz şüphesiz iktidara geldiğimizde vergi reformu yaparak az kazanandan az, çok kazanandan çok alacağımız vergi sistemiyle vergi sistemindeki adaletsizliği ortadan kaldıracağız. Gezi, Sinan Ateş, Şenyaşar ve kayyum meselesi genel başkanımız tarafından gündeme getirdi. Genel başkanımız sayın Cumhurbaşkanının Ayşe Ateş'e randevu vermesini çok olumlu bulduğunu ifade etti. Görevden alınan ve yerine kayyum atanan kişi beraat ederse, hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilirse ne olacak? Velev ki suçlu, belediye meclis üyelerinin suçu ne? O siyasi partiye oy veren halkın, seçmenin suçu ne? Seçmen neden cezalandırılıyor. Bir belediye başkanvekili seçilir, eğer başkanvekili suça karışırsa yerine yenisi seçilir.
ASGARİ ÜCRET, EMEKLİ MAAŞI VE ÖĞRETMEN ATAMASI
Sayın Cumhurbaşkanının Avrupa'da, yurt dışında aşırı sağın güçlenmesi oradaki Türk vatandaşları için risklere dikkat çekerek ve genel başkanımızın sosyalist enternasyonaldeki görevinin çok önemli olduğunu ifade etti. Anayasa meselesi sayın Cumhurbaşkanı tarafından gündeme getirilmiştir. Siz anayasa değişikliğini biz sokaktaki vatandaşın ne konuşulduğunu önemsiyoruz. Asgari ücret, emekli maaşları, atanmayan öğretmenler. Bu sorunların çözümü için adım atılması gerektiği genel başkanımız tarafından sayın Cumhurbaşkanına iletildi. Anayasa Mahkemesi'nin 703. sayılı KHK'yı iptal etmesi nedeniyle iktidarın önünde anayasaya uyma konusunda fırsat var. Bu konuda meclisin birlikte çalışarak çözüm üretmesinin doğru olacağı genel başkanımız tarafından ifade edilmiştir. Rektör atamaları gibi önemli konularda uzlaşıyla, mutabakatla TBMM'nin konuları çözmesi ve yasalaştırmasını bekliyoruz.
'TÜRKİYE'NİN YARARINA OLACAK HER KONUDA HAZIRIZ'
Genel başkanımız tarafından belediyelerin bekleyen projeleri, ulaşım, çevreye dair projelerinin bir an önce onaylanmasının gündeme getirilen konulardan biri. Merkezi iktidar ve yerel yönetim ilişkisinin oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'nin yararı olacak her konuda birlikte çalışmaya hazırız. Sokak hayvanları gibi toplumun hassasiyet gösterdiği konularda kalıcı çözümler üretilmesi konusunda birlikte çalışmaya hazırız. Kadın hakları gibi toplumun büyük kesimini ilgilendiren konularda birlikte çalışmaya ve çözüm üretmeye hazırız. Görüşmenin genel kapsamında genel başkanımızca toplumun gerçek sorunlarına işaret eden ve bu sorunlara çözüm üreten realist politika ortaya konulduğunu da sizlerle paylaşmak istiyorum.
CHP LİDERİ ÖZEL'İN KKTC'YE YAPACAĞI ZİYARET
Genel başkanımız sayın Özgür Özel ilk yurt dışı gezisini KKTC'ye Kasım ayında gerçekleştirdi. Bu ziyarette Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis başkanı ile bir araya geldi. Kendilerine Bülent Ecevit'in partisi CHP olarak, KKTC'nin kurtuluşunun 50. yıldönümünde Kıbrıs'ta olma konusunda bir iradelerinin olduğu kendileriyle paylaşıldı. Bu programla ilgili yaklaşık 3 aydır genel başkan yardımcımız Yankı Bağcıoğlu'nun yaptığı hazırlık var. Temsili olarak 174 Kıbrıs gazisi de genel başkanımıza ve heyete eşlik edecek. Tabii ki sayın Cumhurbaşkanımızın da ziyarette buluşması, ziyaretin birlikte gerçekleşiyor olması ziyarete ayrı bir değer, anlam katmaktadır.
GÖLGE BAKANLARIN KABİNE ÜYELERİYLE GÖRÜŞMELERİ
2 Mayıs'ta yapılan görüşmede gündeme gelinen konularla ilgili birtakım çalışmaların yapıldığını biliyoruz. Kendi görev alanlarıyla ilgili gölge bakanlarımız, genel başkan yardımcılarımız, bakanlarla ilgili görüşmeler yapıyorlar. Sayın Cumhurbaşkanının bu konuda bakanlara talimat verdiğini biliyoruz. Dün gölge içişleri bakanımız, sayın Yerlikaya ile görüşme gerçekleştirildi. Sayın Hakan Fidan'la görüşme gerçekleştirildi. Sayın Gökhan Zeybek, Çevre ve Şehircilik Bakanı ile görüşmeler gerçekleştirildi. Bu yürüyen bir süreç. Bu en somutlaşan, çözülen sorun emekli generallerin tahliye edilmesi olarak önümüzde duruyor. Ekonomik sorunlarla ilgili çözüm üretilmesi konusunda sayın Cumhurbaşkanının sayın Mehmet Şimşek'e talimat verdiğini, ancak bizim bu sorunların çözümünü TBMM mecrasında diğer siyasi partilerin de katılarak birlikte çalışma konusunda katkı koyacağımızı ifade ettiğimizi paylaşabilirim.
Görüşme sonrası Ömer Çelik'ten 'diyalog' mesajı
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Cumhurbaşkanımız, siyasette kutuplaşma yerine diyalog zemini fırsatlarının güçlendirilmesi gerektiğini ifade ediyorlar, Türk siyasi hayatında bu tablonun ortaya çıkmasında memnuniyet duyuyorlar" dedi.
Ömer Çelik'in konuşmasından öne çıkan satır başları:
CHP Genel Başkanı Özel'in ziyaretinden sonra bugün gerçekleşen iadeiziyaretle birlikte Türk siyasi hayatında bu tablonun ortaya çıkmasını memnuniyet verici olarak görüyorlar.
Sayın genel başkanımız, cumhurbaşkanımız bu tablonun kalıcı kazanımlara dönüşmesi gerektiğini herhangi bir şekilde siyasetin gündelik mevzi savaşları içerinde bu fırsatın heba edilmemesi gerektiğini ifade etmiştir.
Ekonomi ve yeni anayasa çalışmaları gündeme geldi
Cumhurbaşkanımız Türkiye'nin darbe anayasasından kurtulabilmesi için atılması gereken adımların sadece dar bir insiyatifle değil en geniş siyasi uzlaşma zemini ile gerçekleşmesi gerektiği konusundaki görüşlerini ifade etmişlerdir. Bu çerçevede en geniş şekilde bütün Türkiye'yi kucaklayan bir toplumsal sözleşme olarak anayasa sürecinin yürütülmesi gerektiğini belirtmişlerdir.
Bu görüşmede ekonomi ile ilgili konularında gündeme geldiği aşikardır. Bu çerçevede Cumhurbaşkanımız ve Genel Başkanımız ortavadeli program ve 12. kalkınma planıyla yürüdüğümüz bu güçlü yolda elde edinilen kazanımların korunacağını ifade ediyorlar. Ayrıca şimdiye kadar yapılan çeşitli çağrılara rağmen popülizme tevesül edilmeyerek bu programa bağlılığımızı ve Türkiye'nin bu konudaki istikrarı koruyacağı ve programa zarar veren tutumlardan kaçınılacağını ifade etmişlerdir.
Sayın Cumhurbaşkanımız arzu edildiği takdirde CHP tarafından, Maliye ve Hazine Bakanımız Mehmet Şimşek Beyin istenildiği zaman bilgi verebileceğini ifade etmişlerdir.
'Dış politika konusunda Türkiye'nin içindeki işbirliğinin artması önemli'
Önümüzdeki dönemde dış politika konusunda işbirliğinin artırılması önemli olacak. Avrupa Parlementosu seçimlerinde aşırı sağın ve popilist sosyalist partilerin ortaya koyduğu performans, Türkiye düşmanlığı, İslam düşmanlığı konusunda malesef Avrupa'nın yeni meydan okumalarla karşı karşıya olduğunu göstermektedir. Bu çerçevede Türkiye'nin içindeki işbirliğinin artması bu aşırı sağ, popilist ve radikal partilere karşı güçlü bir mesaj verilmesi açısından fevkalede öneml olacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye'nin içindeki partilerin bu ortaya çıkan faşist dalgaya karşı ortak hareket etmeleri konusundaki hassasiyetlerini ifade etmişlerdir.
(Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yılı) Cumhurbaşkanımız törenlerde CHP ve diğer partilerle güçlü şekilde beraberlik gösterilmesi gerektiğini ifade etti.
Siyasi partiler arasındaki bu diyalog sürecinin güçlü bir şekilde devam etmesi, kutuplaştırıcı milletimizi yoran üzen siyaset biçimlerinden kaçınılması ve gerçek siyaset alanında ve hizmet yarışında yarışılması bizim bu konuda temennimiz ve arzumuzdur.
Sayın Cumhurbaşkanımız tarımdan eğitime kadar diğer alanda hükümetimizin yaptıklarını anlattı kendilerinin de bir takım değerlendirmeleri oldu, bahsettiğim bu gündemle ilgili Özel'in değerlendirmeleri oldu ama bu açılamaların CHP Genel Merkezi tarafından yapılması daha doğru olur.
Bundan sonra tekrar görüşme ihtiyaç olursa bu kapı açıktır. Siyasette yumuşama siyas partiler arasındaki yarış rekabet düzeyinde olsun, rekabeti husumete çevirmeyelim bu çerçevede hassasiyeti gözetelim, meseleleri konuşalım. Türk siyasi hayatında rekabet bir husumete dönüşmüş. Husumet yok, adlarımız farklı olabilir, partilerimiz farklı olabilir hepimizin soyadı Türkiye Cumhuriyeti. Bu anlayışla hareket edersek millete daha iyi hizmet ederiz.