Bugun...
SON DAKİKA

Kalbi 86 Yıldır Çeşme İçin Çarpan Başkan Konuştu

facebook-paylas
 Tarih: 13-07-2025 15:28:23  -   Güncelleme: 13-07-2025 15:31:23

Kalbi 86 Yıldır Çeşme İçin Çarpan Başkan Konuştu

ObjektifÇeşmeHaber / Selma Artar

 

86 yıllık yaşamında ve belediye başkanlığı döneminde Çeşme’de sadece turizm ve kültür değil, eğitim ve sağlık alanlarında da kalıcı eserler bırakan önceki dönem belediye başkanlarından Nuri Ertan, Objektif Çeşme Haber’e özel açıklamalarda bulundu. Yangın felaketi, derinleşen su krizi, altyapı eksiklikleri, eğitim sorunları ve yönetim zaafları hakkında önemli değerlendirmeler yaptı.

 

“Çeşme’yi Adeta İlahi Bir El Korudu, Ama Zarar Büyük”

“Yangından sonra bizzat gittim, gezdim. Yangın Ildır’da çıkmış ama köyün içine girmemiş, sadece kenarından geçmiş. Bir-iki evin çatısını yakmış, geçmiş. Sonra Germiyan’ın etrafını tamamen yakmış ama köyün içine girmemiş. Sanki biri o yangını yönlendirmiş gibi. Oradan Karaköy’e geçmiş. Karaköy’de Mustafa’nın ifadesine göre sadece bir ev yanmış. Zaten orada üç-beş ev var.

Sonra yangın güneye ilerlemiş, denize kadar dayanmış. Germiyan’a girerken iki kola ayrılmış: biri Reisdere’ye, diğeri başka yöne. Reisdere’ye ulaşıp etrafı yakmış, ardından tekrar yukarı çıkıp Eşen Ovası’na yönelmiş.

Bazıları kızabilir bana ama sanki ilahi bir el yerleşim yerlerini korumuş. Rüzgâr kuzeyden esti. Eğer doğuya dönseydi, Nohutalan’daki zeytinlikler ve Uzunkuyu’daki çamlıklar yanar, facia olurdu. Germiyan’da çok büyük zarar var. Çok eski asırlık zeytinlikler ve badem ağaçları tamamen yandı. Yörede bu ağaçlardan geçimini sağlayan insanlar vardı.

Devletin bu konuda hızlı adım atması ve sorumluların bu zararı tazmin etmesi gerekiyor. İhale verdiği ilgili kurumları denetlemeli. Kaymakam da dâhil olmak üzere herkes sorumluluğunu yerine getirmeli. Devletin yapacağı tek şey şudur: ‘Arkadaş, bu ihaleyi aldın ama altyapıyı yenilemedin, şu sorumluluğu almadınız!’ diyecek. Gediz ya da kimse bu…” Denetleyecek.

 

“Devletle Seçilmiş Birlikte Çalışmalı”

“Benim dönemimde Çeşme Kaymakamı Çetin Yücel’di. Çok farklı bir yöneticiydi. Gündüzümüz gecemiz birlikte geçerdi. Sürekli görüşürdük. Bir kent sadece belediye başkanıyla ya da sadece kaymakamla yönetilmez. İkisi birlikte çalışmalı. Devlet tek başına, seçilmiş kişi de tek başına başarılı olamaz. Biz Çeşme’de başarılı olduysak, bu devletle seçilmişi bir arada tutmamız sayesindedir. Ankara’ya, İzmir’e, Özal’a birlikte gittik. Ne yaptıysak birlikte yaptık. Şimdiki yöneticiler de böyle yapmalı. Lal benim torunum yaşında, onu seviyorum, ama Çeşme için birlikte çalışmalılar.”

 

“Çeşme’de Suyumuz Var Ama Bilimsel Çalışma Gerekli”

“Barajdaki su seviyesi yüzde 7’nin altına indi. Temmuz-Ağustos’ta yağmur gelmezse, musluklardan gelen suyun kalitesi daha da düşer. Belediye Başkanı Lal Denizli, kaymakam ve milletvekili birlikte Ankara’ya gidip çözüm aramalı. Karareis Barajı tek başına çözüm değil. Yeraltı sularımız var, üstelik bazıları denize akıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şevki Filiz geçmişte bu konuda araştırmalar yaptı. Ovacık’ın güneyinde denize akan kaynak sularımız var. Reisdere’deki Hırsız Deresi gibi yerler değerlendirilmeli. Çeşme susuz kalmaz ama araştırma şart. Yerel yöneticiler araştırmacı olmalı. Çözüm, ortak akıl ve bilimsel kararlarda.”

 

“Tırlar Artık Çeşme Merkezine Girmemeli, Karadağ’ın Arkasından Çevre Yolu Olmalı”

“Kentin trafiğini rahatlatmak için yeni bir yol şart. Karadağ’ın arkasından limana inecek bir alternatif yol yapılmalı. Tırlar ve ağır vasıtalar artık merkeze girmemeli. Tırlar girmezse kent trafiği rahatlar. Bu yolu yapacak olan, bence şu anda en başarılı başkan olur.”

 

“Denizcilik Fakültesi ve Yatçılık Okulu Gerekli”

“Çeşme bir yarımada. Karşımızdaki Koyun Adası’nda denizcilik-kaptanlık okulu var, bizde yok. Çiftlikköy’de ya da başka bir yerde belediye ve bakanlık desteğiyle yatçılık, kaptanlık okulu açılmalı, yat kaptanı yetiştirmeliyiz. Çeşme’nin geleceği için eğitim ve yükseköğretim yatırımı şart. YÖK’ün kapısı çalınmalı, mümkünse buraya Denizcilikle ilgili Fakülte açılmalı.”

 

“CHP’de Böyle Bir Hastalık Var, Sağ Görüşlüler Yok Sayılıyor, Başkan da Meclis Üyeleri de Yereli Dışlamamalı”

“Çeşme’de 25 meclis üyesi var. 7’si MHP ve AKP’den, 18’i CHP’den. Ama benim gözümde Çeşme’yi bilen, anlayan, derdiyle dertlenen 3-4 kişi var. İsim vermeyeceğim. Bir şehir plancısı kızımız var. Lal’e ve bu kızımıza Akarca planlarıyla ilgili sorunlar var ve Çeşme ile ilgili mesaj gönderdim ama dönüş alamadım. Biz burada yaşıyoruz, tecrübemiz, bilgimiz var, rüzgârını, taşını, toprağını, coğrafyasını biliyoruz. CHP’li meclis üyeleri de Lal de burada yaşayan sağ görüşlü insanları yok sayıyor. Bu şekilde kent yönetilmez. Lal’in de ekibinin de bizi dinlemesi gerekiyor. Ben başkanlık yaptığım dönemde Lal’in babasına hizmet ettim, Lal benim evladım gibi. Gelsin,tecrübemizden faydalansın.”

 

“Altyapı, Çeşme’nin En Acil Sorunu”

“Lal’in doğalgaz getirmesi güzeldi ama çok acil ihtiyacımız var mıydı? Bence hayır. Çocuk parkları, kreşler, etkinlikler, festivaller güzel ama Çeşme’nin esas meselesi altyapıdır. Kanalizasyon sorunu bu çağda bitmeli artık. Gerekirse Dünya Bankası’ndan kredi alınmalı, biz bizim zamanımızda büyük destek gördük.”

 

“Belediye Herkesi Kucaklamalı, Fanatizmle Çeşme Yönetilmez, Hizmet Siyaseti Gerekir”

Çeşme’de yıllardır CHP kazanında kaynayan bir yapı var. Fanatizmle bir kente hizmet gelmez. Baraj açılışı mı var; seçilmişi, atanmışı yan yana olmalı. Devlet bir yatırım yapıyorsa, siyasi ayrım yapılmamalı.

 

“Kaymakam Eğitim ve Okullar Konusunda Daha Güçlü Bir Duruş Sergilemeli”

Çeşme’de başarılı okul sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. 16 Eylül İlkokulu yıkıldı, o dönem bir hayırseverimiz çıkmıştı Ece teyze. Bu sefer o dönemin belediye başkanı sorun çıkardı. Ona hakkımızı helal etmiyorum; okul onun yüzünden hâlâ yapılmadı.

Namık Kemal İlkokulu yapıldı ama eksikler var. Kaymakam, Belediye Başkanı ve Milli Eğitim Müdürü birlikte ivedilikle bu konuları çözmeli, gerekirse Ankara’ya gitmeli, Çeşme’nin çocukları, orada burada değil Çeşme’de iyi eğitim almalı.”

 

“Lal, Çeşme’nin Sokaklarını Yürüyerek Gezsin”

“Yollar Çeşme’nin vitrini. Asfaltlama, yol, asfalt serme işleri yaz sezonundan önce bitmeli. Lal’e bir büyüğü olarak: Çeşme’min sokaklarını yürüyerek gezsin. Biz öyle yapardık Hayriye teyzenle; sabah erken çıkardık, her gün bir sokağı gezer, halkı dinlerdik.” 

 

Çeşme hepimizin, bu topraklara gönül vermiş herkesin sözü, bilgisi, tecrübesi değerlidir bizim için. Yerel yönetimlerin ortak akılla, gelecek kuşakları buluşturan bir anlayışla çalışması gerekir.


  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
  HABER ARŞİVİ
  HAVA DURUMU
  ANKET Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
  NAMAZ VAKİTLERİ
nöbetçi eczaneler
  HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI