Çeşme’yi yıllarca yönetmiş, belediye başkanlığı yapmış 84 yaşındaki Nuri Ertan’da, yine Alaçatı ve Çeşme belediye başkanlığı yapmış Muhittin Dalgıç’da belediye başkan adaylıklarını açıkladılar.
Çeşme’nin en cesur ve bağımsız kadın gazetecisi Selma Artar “Objektif Çeşme” gazetesinde her iki aday ile çok önemli röportajlar yaptı.
Yıllarca Çeşme’ye hizmet etmiş eski yöneticilerin bu açıklamaları Çeşme’de ciddi bir dalgalanma yarattı.
Bu başkanlar yakın dostlarımız. Çeşme için yaptıkları çok önemli işler var. Aynı zamanda yapamadıkları bir çok farklı projeler de mevcut, tartışma konusu. Belediye başkanlığı kolay bir iş değildir, geceniz olmaz gündüzünüz olmaz, en iyi işi yaparsınız eleştiri alırsınız, yapmazsınız eleştiri alırsınız sürekli bir sıkıntınız olur. Peki, Bayram yok seyran yok neden bu dostlar yeniden sıkıntılı bir makam için adaylık beyanatında bulunuyor?
Aldığımız duyum, bu eski başkanlar yönetim ile ilgili, parti ile ilgili halktan çok şikayet alıyorlar. Sorun ve dertlerini mevcut yönetime duyuramayan Çeşme halkı sürekli bu başkanlara gidip dert yanıyorlarmış.
Halk mevcut yönetim, parti yöneticilerinin kaba ve nobran tutumlarımdan, en küçük eleştiriye bile düşmanca bir tutum sergilenmesinden çok şikayetçiymiş. Bilhassa hayatını CHP’ye adamış eski Çeşme’li orta yaş üstü CHP’liler parti bağlarını koparmış vaziyetteler. Parti yöneticilerinin bunları öteleyici söylemleri canlarına tak etmiş. Biz doğuştan CHP’lileri adam yerine koyan yok diye şikayetcilermiş.
Çeşme bir iki kişinin kişisel egosuna kurban edilemeyecek kadar kıymetli ve yontulmamış bir pırlanta. Birlik ve beraberlik çerçevesinde Çeşme Avrupa’nın ikinci bir St.Tropezi olmaya aday bir ilçe. 1950’li yılların kasaba politikacısı mantığı ile Çeşme çok büyük bir yol alamaz.
İyi işler, alkışlanacak iyi projelerde yapılıyor Çeşme’de. Ancak toplumsal katılımcılık, ortak karar alma, demokratik yönetim anlayışında zaman zaman AK partinin gerisine bile düşer hatalar yapılıyor. Küçük bir hata, halk ile tartışma yapılan güzel işleri, yapılan güzel projeleri önemsizleştirıyor, kısır bir tartışma döngüsü içinde Çeşme’ye fayda sağlanamıyor.
Çeşme’deki sivil toplum kuruluşları, spor klüpleri taraf ve biat etmeye yönlendiriliyor. Bazı STK’lar ise tamamen deaktive ediliyor. (Çeşme Kent Konseyi gibi)
Önümüzde yerel seçimler var. Yönetimler halkın bu uyarılarını dikkate almalı, diyalog yollarını araştırmalı ve her yapıcı eleştireni “Şarlatan, Yalancı, Çeşme Düşmanı veya vatan haini” ilan etmemeli. Bu tür katolog suçlamalar iktidar dilidir…
Adaylara bol şans dilerken neden genç, maharetli, düzgün bir Kadın Belediye Başkanımız olmasın? Diye de soralım.
Dr. Ahmet Güler
Dünya Kenti İzmir Derneği Başkanı.