Bugun...
SON DAKİKA

Tekerlekli Gecekondular

 Tarih: 19-07-2024 19:13:00  -   Güncelleme: 19-07-2024 19:15:00
Dr. AHMET GÜLER

Karavan konusunda paylaşım yapmak kolay değil. Çok beğeni veya çok eleştiri alabilirsiniz. Sizi otelcilerle ortak olmakla suçlayanlar, başka işiniz yok karavancıları mı hedef aldınız? Diyenler, önce Beach işgallerini durdurun diyenler, kötü bir örneği kıyaslayarak, onlar yapıyor, biz yapınca mı size battı diye söylenenler, 

 

Hiç kimse karavan turizmine karşı değil. Hatta desteklenmesi gereken bir alan. Ekonomik ve uzun süreli tatil için en uygun methodlardan birisi. 

 

Gelişmiş ülkelerde 70-80 yıldır yapılıyor. Ülkemizde de son yıllarda ciddi bir aşama gösteren bir alan, karavan üretimi bile oldukça gelişti ülkemizde. Bu işin iyi tarafı. Ancak bu gelişmeye paralel olarak gelişmesi gereken alanlarda gerekli regülasyonlar yapılamadı. 

 

Tatil yörelerinde düzgün ve altyapısı uygun Karavan park alanları oluşturulmadı. Karavan turizminini destekleyici alt yapı üzerinde ciddi bir çalışma olmadı. Karavancıların güvenli ve tüm ihtiyaçlarını karşılayacak alanlar inşa edilmedi. Bu problem iki tür karavan kitlesi yarattı. 

 

Gerçek Karavancıların bir kısmı doğaya, tabiata ve başka insanların da hakkına saygılı bir şekilde, hiç kimseyi rahatsız etmeden konuşlanıyorlar. Regülasyon olmamasına rağmen Atık ve çöplerine özellikle dikkat edip bunları düzgünce berteraf ederek çevreyi koruyorlar. İkinci bir kesim ise karavanı sadece ucuz mobil konaklama alanı (tekerlekli gecekondu) gibi görüyor ve canının istediği her yere, denizin neredeyse içine kadar park ediyor, diğer insanların haklarını hiçe sayarak kafasına göre takılıyor. 

Çevreyi kirletiyor, wc atıklarını önüne gelen yere boşaltıyor, mangal partileri ile tehlike yaratıyor. 1.Temmuzda Marmaris’te 5 hektarlık ormanın yanmasına karavanda yapılan mangal partisi neden olmuştu. Buna dünyada  “Wild Park” karavan turizmi deniliyor. Hiçbir ülke bu tür bir wild-park karavancılığa müsaade etmiyor. Hatta Avrupa’nın birçok yöresinde tatil bölgelerinde ki yollarda yükseklikten dolayı karavanların geçemeyeceği yol bariyerleri vardır. Bölgeye dahi giremez karavanlar. Sadece onlar için özel yaptırılmış karavan park alanlarına girme izinleri vardır. 

 

Bunun için meseleyi birbirine karıştırmayalım : Düzenli karavancılık elzem ve gerekliliktir. Wild katavancılık ise regüle edilmelidir. 

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI