Bugun...
SON DAKİKA

Zeugma Antik Kenti - Gaziantep

 Tarih: 29-08-2023 17:18:00
Dr. AHMET GÜLER

Gaziantep’e gidipte Zeugma mozaik müzesine uğramayan yoktur. Muhteşem bir müzedir. Bilhassa “Çingene Kızı” diye isimlendirilen küçük mozaik bir dünya şahaseri olarak nitelendirilir. 

Ancak Birçok Gaziantep meraklısının hiç bilmediği ve uğramadığı, Gaziantep’in Nizip ilçesinin 10 Km. Doğusunda Zeugma Antik Kenti harabeleri vardır ki, esas tarih burada yatar. Zaten Gaziantep Zeugma müzesinde ki birçok mozaik buradan getirilmiştir. 

İskender’in genarali Selevkos Nikator, MÖ 300’de, Büyük İskender’in, Fırat Nehri’ni geçtiği yerde, Selevkeia Euphrates ismiyle bir kent kurmuştur.
 Hemen karşısında Apama isminde ikinci bir kent kurulmuş, iki kent taş bir köprüyle birbirine bağlanarak .  “Zeugma” (geçit-köprü) ismini almıştır. 

Roma Dönemi'nin em önemli kentlerinden birisi olan Zeugma MS 256 yılında Sasaniler tarafından  ele geçirilerek tahrip edilmiş. 
 Zeugma, sanat alanında çok ilerlemiş, zenginlerin evlerine döşenen mozaiklerden çok az bir kısmı günümüze ulaşmıştır.

 Zeugma kazıları sırasında ulaşılan mozaikler Gaziantep’i en zengin 1. mozaik kenti statüsüne yükseltmiştir. (Şimdi Hatay 1.sırada). Ne yazıkki Zeugma Antik Kenti gerek ulusal gerekse de uluslararası alanda yeterince tanıtılmamıştır. Kazı çalışmaları da ağır aksak ilerlemektedir. 

Geziantep’e gidenler turlarına muhakkak Zeugma Antik Kentini de eklemelidir 

 

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI