Bugun...
SON DAKİKA

ÇEŞME ANAYASASI

 Tarih: 12-10-2023 14:51:00  -   Güncelleme: 12-10-2023 14:54:00
EROL FERİT ERGÜLER

 

 

BEN ÇEŞME'LİYİM...

ÇEŞME'DE YAŞIYORUM.

BU YER ARTIK BENİM.

BİZ ÇEŞME'LİYİZ...

BU YER ARTIK BİZİM.

 

Kentimizin,'yaşanabilirliğinin', sürdürülebilirliği için neler yapabiliriz? Bu yaşamı sürdürebilmek ve geliştirmek için kenti oluşturan yerel yönetimin, özel sektörün, meslek örgütlerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve halkın bir araya gelip ' ORTAK ÇÖZÜMLERDE' uzlaşmaları, ORTAK olmaları ve' sürdürülebilirliği' sağlamaları gerekmektedir. SOSYAL VE EKONOMİK gelişmenin arasındaki bağın kuvvetlenmesi için toplumun katılımı ve 'çevresel' etkinlikler sağlanmalıdır...

(madde 1)

 

Çeşme'de yaşayan herkes mutlu olacak ... Yaşayan herkesin bir ''İŞİ'' evinde '' AŞI'' olacak...

(madde 2)

 

Her Çeşme'li ve Çeşme'de yaşayan ''HERKES'', yaşadığı yörenin,'yerel problemlerinin çözümünde,'Ortak aklın yönetimi' çerçevesinde'HER ŞEY YAŞAM İÇİN' prensibinden hareketle; 'yaşanabilir düzen' ve ' sürdürebilirlik bilinci' ne ulaşmalıdır.Sürdürebilirlik;bizden evvel yaşayanların,bizlere bıraktıkları kaynakları,tüketmeden,bizden sonraki nesillere geliştirerek devretmek olmalıdır.Yaşam kaynakları,'DOĞA ve ÇEVRE ile iç içe birbirinin dengesini bozmadan,''AKILLI PLANLAMALARLA'' geleceğe taşınmalıdır.

(madde 3)

 

Yakın gelecekte, coğrafyası büyüyen, varsıl sorularının artacağı bilinen 'BİRLEŞİK ÇEŞME'NİN', öngörülen sorunlarından kurtulabilmesi, 'KENT MECLİSLERİ VE ONLARI OLUŞTURAN DANIŞMA KURULLARINDAN GEÇER.! 

Bu kurumları oluşturacak üyelerin, akademisyen özelliklerinin yanında, bölgesini bilen  'ALAYLI' güngörmüş üyeleride olacağı da varsayılarak katılımın geniş tutulması zaruridir. 

a) KIYI, DENİZ VE CANLI KAYNAKLAR KURULU,

b) KATI ATIK VE ALT YAPI ÇALIŞMA KURULU,

c) DOĞA VE KÜLTÜR VARLIKLARI KURULU,

d) GÜRÜLTÜ, TRAFİK VE ÇEVRE DANIŞMA KURULU,

e) JEOTERMAL, SERACILIK VE DİĞER ENERJİ KAYNAKLARI DANIŞMA KURULU.

f) İMAR VE ŞEHİRLEŞME DANIŞMA KURULU,

e) KADIN VE GENÇLİK DANIŞMA KURULU,

g) ve diğer olarak özetleyebileceğimiz bu kurulların çalışmaları, yerel yönetimlerimizin çalışmalarına öncülük etmesi ve 'BİRLEŞİK ÇEŞME'nin ,ORTAK AKIL İLE YÖNETİLMESİ ZARURETİNİ gerektirir..

(madde 4)

 

Yerel yetkinin kesintisiz, kapsayıcı bir halk katılımı anlayışını ortaya koyarak yerel kaynakların kullanımında, yerel sorunların çözümünde yerel planların hazırlığında, yerel gündemin belirlenmesinde 'HALKIN' öncelik ve önerilerini dikkate almak birinci öncelik olmalıdır. 

Yerel yönetimlerde; 'ŞEFFAFLIK',' AÇIKLIK','HESAP VEREBİLİRLİK','DÜRÜSTLÜK','GÜVENİLİRLİK','VERİMLİLİK','ADALET VE EŞİTLİK' gibi değerleri temel almayı, sosyal adaleti yöresinde yaşayan her bireye eşit uygulamayı, her sorunu kendi sorunu olarak algılamayı ve çözmeyi temel esas olarak görmelidir.
(madde 5)

 

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI