Bugun...
SON DAKİKA

Türkiye’de güzel şeyler de oluyor

 Tarih: 19-09-2023 17:22:00  -   Güncelleme: 19-09-2023 19:30:00
Dr. AHMET GÜLER

Türkiye’de güzel şeyler oluyor, bugün Ege Üniversitesi Solunum Araştırmaları Merkezi (EgeSAM)‘ı ziyaret ettik. 

 

Prof. Dr. Tuncay Göksel, Doç. Dr. Özlem Göksel ve tüm ekip tamamen gönüllülük bazında çalıştıkları bu muazzam araştırma merkezini bize tanıttılar. 

Bu arada İzmir’den Dünya’ya Bakış grubunun üyeleri  (İDB) İbrahim Yüncü, Mehmet Öğütcü, Serap Gültekin, Aynur Tattersal ve Dr.Ahmet Güler kendimizi araştırma merkezi bilimsel denekleri olarak gönüllü ilan ettik. Denek olarak tüm testlerimiz yapıldı.

Enteresan olan Türkiye’de nadir gördüğümüz geri dönüş beyin göçü burada gerçekleşmiş, Oxford Üniversitesi’nden, Hollanda’dan Türk ve yabancı bilim adamları o gelişmiş ülkeleri bırakarak İzmir Ege Üniversitesi Hastanesi kampüsünde yer alan EgeSAM’a gelmişler ve bilimsel araştırmalarını İzmir’de sürdürüyorlar. 40’tan fazla bilim insanı neleri araştırmıyorlar ki? 

Akciğer kanseri ve astım başta olmak üzere tüm akciğer hastalıklarının tanı ve tedavisi, temel bilimler ve kliniğin aynı potada buluştuğu, “bench-to-bedside” sistemi ile kurulan EgeSAM’da hayata geçmiş. Farklı disiplinler birbirine bağlanmış. EgeSAM bünyesinde EÜ Göğüs, Hastalıkları, Alerji-İmmunoloji, Onkoloji, Tıbbi Biyoloji, Tıbbi Genetik, Patoloji, Farmakoloji, Histoloji, Kimya, Biyokimya, Biyoloji, Matematik; Biyomühendislik, Makine Mühendisliği ve Eczacılık Bölümlerinden araştırmacılar bir araya gelmiş. 

Sadece E.Ü. değil, İzmir’deki ve farklı şehirlerdeki üniversiteler yanı sıra Almanya, Polonya, Belçika, Finlandiya, Avusturya ve ABD üniversiteleri ile ikili iş birlikleri içine girmişler. 

Hedefleri, akciğer kanseri ve solunum yolu hastalıklarına yönelik yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi ve üniversite-sanayi işbirliğinin kalıcı kılınmasıdır.

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI