Bugun...
SON DAKİKA

Porselen Tabak Firması Çeşme’nin yakasını bırakmıyor

 Tarih: 21-09-2023 12:47:00
Dr. AHMET GÜLER


Porselen Tabak Firması Çeşme’nin yakasını bırakmıyor, SİT alanına 3.rüzgar türbinini kuruyor. 

Yeni inşa olacak RES neredeyse Çeşme Germiyan köyünün içine ve Cumhurbaşkanlığı tarafından 2017 yılında ilan edilen 31801 nolu kararname mucibince  “Kesin Korunacak Hassas Alanlar” sınırları içinde.  Sırtı kuvvetli Porselen-Tabak çanak firması bu kararnameyi “Kesin Bizim Olacak Alanlar” olarak idrak ediyor. 

Dünya’da ve ülkemizde olduğu gibi, Çeşme Yarımada’da, doğaya, yaşam alanlarımıza , tarihi ve kültürel değerlerimize saldırı, tüm hızıyla ve acımasızca devam ediyor. Ünlü Porselen-Tabak fabrikası 2020 yılında Çeşme’nin 600 yıllık geçmişi olan Germiyan köyü arkeolojik alanlarına, eski bir antik Roma harabelerini tahrip ederek 2 rüzgar türbini kurmuştu. 

O zaman yapılan tüm protestolara İzmir 4. İdare Mahkemesinin iptal kararına, ÇED olmamasına rağmen türbinler kuruldu. O zamanlarda ağır iş makineleri , ormandaki ağaçları kesip traşladı, Türbin kanatlarını geçirmek için dağlan yollar açıldı, bin yıllık kilise, sarnıç, Roma Kaya mezarları ve çiftlik alanı olan arkeolojik alanlar tahrip edildi. 

Porselen Tabak şirketi , Çevre Kanunun, ÇED Yönetmeliğinin arkasından dolanıp önüne geçerek bu işi oldu bittiye getirdi ve 2 rüzgar türbinini devreye aldı. Böylece mahkeme kararları şekilde sümenaltı edildi. 

Şimdi aynı film tekrar 3.türbin için oynanıyor. Yine ÇED raporu olmadan, uyduruk bir “Plan Araştırma Raporu” ile inşaata başlayacaklar. Bölgenin Cumhurbaşkanlığı tarafından “Nitelikli koruma alanı bölge”, SİT, Antik SiT, orman, tarım, Germiyan köyü içinde olması hepsi bir şekilde kitabına uydurularak hukuksuz adımlar atıldı. 

Germiyanlı ve Çeşmeli Çevreciler sırtını siyasi güçlere dayamış bu tabak-porselen firmasının dayatmalarından, hukuksuzluktan ciddi bir şekilde yorulmuş, engelleneceklerdi ümidini yitirmiş durumdalar. 23.Ağustos’ta askıdan inen uyduruk “Plan Notu”a bile itiraz eden olmamış. 
Çeşme’yi, tarihi, doğayı talan etmeye devam. 
Sloganımız:”Çeşme’yi ham yaptıracağız” 

 

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI