Bugun...
SON DAKİKA

Alaçatı Sulak Alan

 Tarih: 11-10-2023 13:39:00
Dr. AHMET GÜLER

Alaçatı Sulak Alan; 182 Farklı Kuş çeşidinin yuvası olan bölge için böyle bir proje düşünülmüştü. 

 

Alaçatı “Venedik” olacaktı. Deniz kıyısında Tahta rıhtımlar, küçük şirin kahveler, yaya ve bisiklet gezinti yolları, halkın ve bu kuş cennetinin buluştuğu “yeşil vadi”. Fransa’da bu tür bir bölgeden ilham alınmıştı. Turizm cazibe merkezi hedeflenmişti. 

 

PEKİ NE OLDU ? 

Bu öngörü ve planlar ile Devlet bile heyecanlandı, inşaat izinleri, plan değişiklikleri yapıldı, inşaatlar başladı ve hala devam ediyor. 

 

SONUÇ 

Alaçatı Port ve diğer betoncular denizi işgal etti, önüne arabanızı arkasına ise yatınızı bağlanabileceğiniz milyon dolarlık villalar inşa ettiler. Halkın denize erişimini yasakladılar, denizi sadece bir kısım “elit ??” villa sahiplerine tahsis ettiler. Bölgeye girişi yasakladılar. 

BİTMEDİ …

Satacak deniz kıyısı kalmayınca, denizin kıyısı içine tekne geçecek devasa kanallar açtılar, bu kanalların sağına soluna milyon dolarlık villalar inşa ettiler ve hala devam ediyor. 

Bölgenin doğal yapısını tamamen değiştiren bu kanallar Kutlu Aktaş Barajından gelen tatlı suyu kanalize eden Karşıyaka Deresi azmak alanında su bırakmadı. Deniz suyu ile tatlı su karıştı. 

 

DURUN DAHA DA BİTMEDİ, 

Karşıyaka deresinin oluşturduğu muazzam Alaçatı Sulak alan’da su seviyesi düştü ve yok olmak üzere. 

Bu alan binlerce yıldır 182 farklı kuş pozisyonunun yuvası idi. Binlerce kalıcı kuş,  göçmen kuş ve diğer habitat burada ekolojik bir denge oluşturmuştu. 

 

Çeşme Yerel Yönetimin’de ortağı olduğu Alaçatı Port Projesi başlangıç amacının tam karşıtı bir doğal yıkım projesi oldu ve olmaya da devam ediyor. Hala deniz kazılıyor, Alaçatı Sörf özelliklerini kaybediyor, kuşların, yılanların, kaplumbağaların yuvaları ellerinden alınıyor, tahrip ediliyor. 

 

Alaçatı yerlisi bu ekolojik yıkımı seyrediyor, romantik söyleşiler ile “ah ah ben çocukken orada dedemle balık tutardık” diye hikayeler anlatıyor. 

 

Çevrecilerin yaptığı birçok protesto, eylem “Çeşme’nin turizm gelişmesini istemeyenler vatan hainidir” katolog suçu ile bastırılıyor. Karşı durmak bir yana İnşaat izinleri verilmeye devam ediliyor. Nasılsa Topu taca atmak kolay “izinler Ankaradan..!!” 

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI