Bugun...
SON DAKİKA

Türkiye’de çok güzel şeyler de oluyor.

 Tarih: 24-12-2023 10:09:00
Dr. AHMET GÜLER


Urla’da 360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği diye bir STK var. Ressam Mualla ve Osman Erkurt dostlarımız 20 yıl önce arkeologları, tarihçileri, mühendisleri, denizcileri, tekne ustalarını yanlarına almışlar ve tarih ve deniz arkeolojisiyle ilgili araştırmalar yapıyorlar. 

Antik çağlarda kullanılan gemi inşaat tekniği ile o zamanın teknelerini imal ediyorlar, müzelere koyuyorlar hatta yıllar önce böyle bir tekne ile Marsilya’ya kadar kürek ve yelken ile gitmişlerdi. 

 

Antik Çağ gemilerinin benzerlerini inşa ederek yüzdüren 360 Derece  bir Osmanlı kadırgası projesi yaptı, ancak pandemi nedeniyle yola çıkamadı. 

Marsilya Limanı’nda bir plakette, “Bu kent MÖ. 600 Foça’lılar tarafından  kurulmuştur” yazar.  2600 yıl önce Foça’nın kolonisi olan Marsilya’ya nasıl gittiler? Nasıl bir yolculukla, Akdeniz’i bir uçtan diğerine katetmişlerdir? 

 

İşte Mualla ve Osman Erkurt bu soruların cevabını bulmak için İzmir’in Urla İlçesi’nde deneysel arkeoloji atölyesi oluşturdular. 

En son başarıları Urla’ya bir deniz arkeoloji müzesi kazandırma projeleri. Müzenin İnşaat başladı bile. Akdeniz ve dünya denizcilik tarihi için dönüm noktası olacak bu müze. 

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI