Bugun...
SON DAKİKA

ÇEŞME’NİN SEÇİMİNDE DİKKAT ÇEKİCİ NOKTALAR

 Tarih: 02-04-2024 18:16:00  -   Güncelleme: 02-04-2024 18:34:00
ENGİN ÖNEN

Çeşme Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclisi seçimlerini CHP’nin kazanması kaçınılmazdı. Daha önce de yazdığımız gibi, bu adaylardan bağımsız bir sosyolojik gerçektir.

Çeşme Belediye Başkanlığını Lal Denizli aynen geçen seçimdeki aday gibi %53 ile kazandı. Geçen defa CHP adayını altılı masa ve HDP de desteklemişti. Bu toplam en az %70 ediyordu ama Ekrem Oran’a %53 destek çıkmıştı.

O dönem Alaçatılı ve Ildırılı bazı CHP’liler, Ekrem Oran’a değil MHP adayı Mustafa Cenger'e destek vermişti. Yine HDP aday çıkarmayıp, CHP adayını desteklemişti.

Bu seçimde Çeşme’ye ilişkin en dikkat çekici sonuçlardan biri sandığa gitme oranının bir hayli düşük kalmasıdır. Ülke genelinde ve İzmir’de de düşüktü ama Çeşme’de seçmenin %72 katılımı, beklenenin altında bir oran.

Küskünler, kırgınlar ve nasıl olsa kazanacak diyenler olabilir.

MHP’li adayın oyu da beklenenin bir hayli altında kaldı.

Her iki adayın da ithal, Çeşme’ye yabancı diye lanse edilmesinin, az da olsa etkisi olabilir bütün bunlarda.

DEM, Çeşme’de üçüncü parti. Genel seçimlerindeki oyunun yarısı yine kendi partisinin adayına oy vermiş gözüküyor. Oysaki Doğu Derneği etrafında örgütlenen seçmenler hem CHP hem de MHP listesinden meclis üyeliği adaylığı elde etmişlerdi.

İYİ Parti ülke genelinde olduğu gibi ve hatta daha dramatik bir sonuç aldı Çeşme’de.

Belediye Meclis üyeliği tercihlerinde CHP’liler Başkanlık seçimine göre daha fazla geçerli oy kullanmışlar. Lal Denizli’ye sandıktan 15.693 oy çıkarken, CHP Meclis listesine 16.079 oy çıkmış.

Bu fark Bağısız adaya oy veren CHP’li seçmenin Mecliste kendi partisine oy vermesi ile de açıklanabilir.

Geçen dönem olduğu gibi, hatta uzun süredir olduğu gibi, Çeşme Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclisi CHP’nin yönetiminde devam edecek. Bu sürpriz değil.

Ama bakalım hem yerel demokrasi hem de Çeşme’nin kaynaklarını kullanırken kamucu bir yaklaşım mı benimsenecek, yoksa geçen dönemlerde olduğu gibi, eş dost kapitalizmi mi geçerli olacak…

Lal Denizli ve arkadaşları kötü bir miras devralacak. O mirasa sahip mi çıkacaklar yoksa yeni bir sayfa mı açacaklar izleyip göreceğiz.

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI