Bugun...
SON DAKİKA

Dünya’da ve Türkiye’de 2023 böyle geçti

 Tarih: 01-01-2024 16:57:00
SELMA ARTAR

Dünya’da ve Türkiye’de uzun yıllar unutamayacağımız olayların yaşandığı yangın, kasırga, sel, deprem, doğal afetler ve savaşlarla  geçen bir yıl oldu 2023…

2022’de başlayan Ukrayna-Rusya savaşı 2023 yılında da devam ederken, 7 Ekim'de Hamas'ın Aksa Tufanı adını verdiği harekatla İsrail yerleşimlerine saldırmasıyla İsrail-Filistin arasındaki savaş tekrar alevlendi.  Savaşta özellikle çocukların ve sivillerin hedef alındığı görüntüler tüm dünyayı derinden sarstı.
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre savaşın başlamasından bu yana yaklaşık 21  binden fazla Filistinli öldürüldü.
Filistin'de çoğu çocuk, masum siviller için Türkiye'de 3 günlük milli yas ilan edildi.

Rusya'da Wagner isyanı yaşandı. Prigojin'in 23 Ağustos'ta Moskova yakınlarında özel jetinin düşmesi sonucu hayatını kaybettiği açıklandı.

Titanik batığını ziyaret ederken kaybolan Titan denizaltısı Atlantik’in derinliklerinde patladı. 5 kişi patlamayla birlikte hayatını kaybetti. Yaşanan trajedi sonrasında Titan’ın kalıntılarını bulmak bile 4 gün sürdü. 

 

TÜRKİYE ÜST ÜSTE GERÇEKLEŞEN DEPREMLERLE ASRIN FELAKETİNİ YAŞADI
Yılın ikinci ayı henüz başlamışken art arda meydana gelen iki büyük depremde tarihimizin en büyük kayıplarını verdik. 
6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde Hatay, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Osmaniye, Adana, Elazığ illerini etkiledi. Bu illerde uygulanmak üzere OHAL  ilan edilirken diğer bazı iller de afet bölgesi kapsamına alındı. AFAD’ın raporunda yer alan bilgiye  göre depremde; 50 bin 783 insanımızı kaybettik, 115 bin 353 kişi de yaralandı. 
Türkiye'nin uluslararası yardımı da içeren 4. seviye alarm verdiği deprem sonrası 70'e yakın ülke arama kurtarma ekiplerini bölgeye gönderdi ve depremzede vatandaşlarımıza yardım taşıdı.
Yunanistan, Ermenistan, İsrail gibi ülkelerden gelen kurtarma ekipleri de vatandaşlarımıza yardım etti.

 

MİLİ YAS 
Ülke genelinde 7 gün süreyle milli yas ilan edildi. Deprem sonrası tüm Türkiye deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için adeta seferber oldu. 
Kurumlar, kuruluşlar, gönüllüler yardım için yola çıktı ve kilometrelerce kuyruk oluşturdu. Bazı vatandaşlarımız deprem bölgelerine giderken, bazı vatandaşlarımız da evlerini, otellerini açarak depremzede aileleri misafir etti.

Milletçe yasını tuttuğumuz felaketlerin yaralarını  sarmaya çalışılırken Türkiye seçim atmosferine girdi. 

 

SEÇİM
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ikinci kez sandığa gidilirken, Türkiye ilk kez ikinci tur deneyimini yaşadı.
Milletvekili genel seçiminde ise AK Parti, oyların yüzde 35,62'sini alarak sandıktan birinci parti çıktı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yarıştığı 28 Mayıs'ta yapılan ikinci turda Erdoğan, yüzde 52,18'lik oy oranıyla yeniden Cumhurbaşkanı seçildi.

Seçim sonrasında Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Mehmet Şimşek getirilirken, Hafize Gaye Erkan da Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı oldu.


CHP’NDE İLK KEZ KURULTAYDA GENEL BAŞKAN DEĞİŞTİ VE PARTİ DEĞİŞİM DEDİ
Cumhurbaşkanlığı seçiminde alınan yenilgi sonrası siyasi geleceği tartışılan Kemal Kılıçdaroğlu, 13 yıldır sürdürdüğü CHP Genel Başkanlığı görevine 4 Kasım 2023’teki kurultayda veda etmek zorunda kaldı.
38 . Olağan Kurultay’da ikinci turda 812 oy alan CHP Grup Başkanı Özgür Özel, Genel Başkan seçildi ve CHP tarihinde görevi başındayken aday olan genel başkanı yenen ilk isim oldu.

 

EYT 
Emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Akbelen Ormanı Direnişi
Muğla'nın İkizköy Mahallesi'ne bağlı Akbelen mevkinde maden için istimlak edilen ormanda 24 Temmuz sabahı ağaç kesimi ve köylülerin direnişi başladı.
Direniş günlerce devam etti ancak alandaki kesim durdurulamadı.

 

TOGG, SİHA, İHA
1961 yılında Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in talimatıyla, Eskişehir Demiryolu Fabrikası'nda, Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp 129 günde üretilen Devrim Arabaları’ndan sonra Türkiye'nin yerli ve milli ilk otomobili diye lanse edilen TOGG  üretildi ve ilki Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'a törenle teslim edildi.
TOGG dışında SİHA gemisi ve Türkiye'nin en büyük askeri gemisi TCG Anadolu, Türk donanmasının hizmetine girdi.

Türkiye'nin yerli ilk uydusu İMECE, Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü'nden uzaya fırlatıldı.

Ankara Emniyet Genel Müdürlüğü girişine bombalı araçla saldırı düzenledi. 2 emniyet mensubu yaralanırken, iki saldırgan ise öldü. 

 

CUMHURİYETİMİZ 100 YAŞINDA
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere bıraktığı ve en önemli mirasım dediği Cumhuriyetimizin 100. yılını milletçe büyük bir gurur ve coşkuyla kutladık.

Çanakkale'de başlayan orman yangını rüzgarla birlikte büyüdü. Çan-Çanakkale yolu trafiğe kapatıldı. 9 yerleşim yeri tahliye edildi. Şehir merkezine yaklaşan yangın sebebiyle Çanakkale Boğazı trafiğe kapatıldı.

 

KADIN MİLLİ VOLEYBOL TAKIMIMIZ DÜNYA ŞAMPİYONU OLDU 
Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında yüzümüzü en çok güldürenler ise ‘Filenin Sultanları’ oldu. 
A Milli Kadın Voleybol Takımı, 17 Temmuz 2023’te Milletler Ligi’nde tarihinde ilk kez şampiyonluğa ulaştı. 3 Eylül 2023’te Avrupa Şampiyonu olan Mililer, "Dünya Kupası" adıyla oynanan 2024 Paris Olimpiyatları Elemeleri'nde oynadığı 7 maçı da kazanarak olimpiyat kotası aldı, aynı zamanda kupanın da sahibi oldu.
Kadın voleybolcularımız başarıdan başarıya koşarken Türk futbolu adına utandığımız yıl oldu 2023…

 

TÜRK FUTBOLUNDA ŞİKE, ŞİDDET VE SEÇİL ERZAN 
Denizbank'ta şube müdürlüğü görevini sürdürürken yüksek getirili özel fon vaadiyle dolandırıcılık yaptığı ortaya çıkan ve Fatih Terim, Arda Turan, Emre Belözoğlu, Muslera gibi futbol dünyasının ünlü isimlerinin de aralarında bulunduğu pek çok ismi ağına düşürdüğü iddia edilen Seçil Erzan’ın fon davası gündeme bomba gibi düşerken,  Ankara Gücü kulüp başkanı Faruk Koca sahaya inerek Hakem Halil Umut Meler'e yumruklu saldırıda bulundu. 
Saldırı sonrası tutuklanan Koca, 15 gün sonra tahliye edildi.

 

DİLAN POLAT, FENOMENLER VE KARA PARA
Bir dönem yalnızca lüks hayatlarına dair yaptıkları sosyal medya paylaşımlarıyla adından söz ettiren Dilan & Engin Polat ve bunlar gibi fenomenler, kara para iddialarıyla gündeme geldi, haklarında soruşturma başlatılan Polat çifti tutuklanırken, diğer fenomenler de sıkı takibe alındı.

Merve Dizdar, Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü aldı

Aysu Türkoğlu Kuzey Kanalı'nı yüzerek geçen en genç Türk oldu. Türkoğlu bunu başaran ilk Türk kadın ve en genç Türk sporcu oldu. Tarihi yüzüş yaklaşık 12 saat sürdü.

Şahika Ercümen 100 metreye dalarak Türkiye rekoru kırdı.

 

ANAYASA MAHKEMESİNİN  CAN ATALAY VE OSMAN KAVALA KARARLARI

Anayasa Mahkemesi Osman Kavala’nın, bireysel başvurusunu reddetti. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ‘Kavala davası' konusunda Türkiye’yi uyarmıştı.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay için verdiği ihlal kararına uymadı. Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi işlemlerinin başlaması için karar Meclis Başkanlığı'na gönderildi. Yargıtay, 8 Kasım 2023’te Türk yüksek yargı tarihinin en büyük krizi olarak nitelendirilebilecek bir adım da atarak AYM üyeleri hakkında Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. AYM, 22 Aralık 2023’te Can Atalay hakkında ikinci kez hak ihlali kararı verdi. Hukuk eliyle adeta Anayasaya darbe yapıldı.

 

İÇİMİZE DÜŞEN ATEŞ VE TERÖR 
Yılın son ayında Irak'ın kuzeyindeki Pençe - Kilit Harekâtı bölgesinde teröristlerle çıkan çatışmada 12 askerimiz şehit oldu, Türkiye’nin yüreğine ateş düştü. 
Piyade Uzman Çavuş Abdülkadir İyem, Piyade Uzman Çavuş Ahmet Arslan, Piyade Sözleşmeli Er Cebrail Dündar, Piyade Sözleşmeli Er Semih Yılmaz, Piyade Sözleşmeli Er Kemal Aslan, Piyade Sözleşmeli Er Enes Budak, Piyade Uzman Onbaşı İsmail Yazıcı, Piyade Sözleşmeli Er Yasin Karaca, Piyade Sözleşmeli Er Çağatay Erenoğlu, Piyade Sözleşmeli Er Emre Taşkın, Piyade Teğmen Ramazan Günay, Piyade Uzman Çavuş Mehmet Serinkan evlatlarımızı kaybettik.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve vatandaşlar 3 günlük milli yas isterken, Suudi Kralı öldüğünde yas ilan edenler kendi evlatları için oralı bile olmadı.

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da oynanacak olan Süper Kupa finalinde Galatasaraylı  ve Fenerbahçeli sporcuların, ‘Yurtta Sulh Cihanda Sulh’ pankartı ve Atatürk tişörtlerine izin verilmemesi nedeniyle  maç iptal edildi.
Galatasaray Başkanı Dursun Özbek ve Fenerbahçe Başkanı Ali Koç ortak görüşlerini bildirerek maça çıkmama kararı aldı, ortak bir açıklama yaparak Türkiye’ye geri döndüler. Ali Koç, "Atatürk yoksa Türkiye de yok! Biz de yokuz, maç da yok!" sözleriyle tarih yazdı. 

 

EKONOMİ…
Depremin maliyeti Türkiye için 100 milyar dolardan fazla oldu. 
Yüksek enflasyonla boğuşan Türkiye’de asgari ücrete Haziran 2023’te ara zam yapıldı. En son 17 bin 2 lira olan asgari ücrete 2024’te tekrar ara zam yapılmayacağı açıklandı.

Çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus 5 bin lira ikramiye verildi bu da emekliler arasında, çalışan - çalışmayan emekli ayrımı tartışmasına yol açtı. Sonradan alınan bir meclis kararıyla çalışan emeklilere de bir ikramiye verildi. 

Deniz Baykal, Kemal Derviş, İlham Gencer, Özkan Uğur, Can Gürzap, Burhan Çaçan, Vural Savaş, Güngör Mengi, Nuri Sesigüzel, Mehmet Barlas, Nurhan Damcıoğlu, Erkin Koray, Rauf Tamer, Metin Uca, Güzide Kasacı, Hasan Bitmez, Yaşar Okuyan gibi kültür, sanat ve siyaset dünyasından pek çok ünlü ismi kaybettiğimiz yıl oldu 2023…

350’den fazla kadın, yine en yakınındaki erkekler tarafından katledildi.


Özetle 2023 yılı Türkiye’de her anlamda felaketler yılı olarak geçti, özellikle ekonomik anlamda.
İnsanlar artık Türkiye’de aldıkları maaşla geçinemezken, enflasyon, vergi ve zamlar altında ezilmeye devam etti. Gençler gelecek  ve geçim sıkıntısından dolayı hayal kuramıyor, yüzleri gülmüyor, gençliklerini yaşamıyor. Yapılan bir araştırmaya göre  vatandaşlarımızın yüzde 60’dan fazlası yeni yıla evinde girecek.  

Tüm bunların yanında anayasal haklarımız ihlal ediliyor, cemaat ve tarikatlar neredeyse her gün bu ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e ve kurduğu Cumhuriyet’e, laikliğe ve demokrasiye, eğitime müdahale ediyor ve bu ülkenin Milli Eğitim Bakanı bunlarla protokol imzalamaya devam edeceğini meclis kürsüsünden bağıra bağıra açıkladı. Bunları yazan söyleyen gazeteciler ise düşüncelerinden dolayı cezaevine gönderiliyor. Ana muhalefet değişim dedi ama şu an yerel seçim derdinde…

Sinan Ateş cinayeti bir yıl geçmesine rağmen hala aydınlanmadı, Hırant Dink’in katili Ogün Samast serbest bırakıldı, Sivas Davası’nda zaman aşımı kararı verildi.
İnterpolle aranan pek çok suçlu Türkiye’de yakalandı, bazıları ise Cumhurbaşkanı oğlu olduğu için elini kolunu sallayarak çıktı gitti.

Türkiye’de kişi başına düşen yıllık gelir güya 2023 yılında 11-12 dolardı ancak bu rakamı hiçbirimiz göremediğimiz gibi açlık sınırı 14 bin 431 lira, yoksulluk sınırı 47 bin lira oldu.

Özetle 2023 yine üstünlerin yılı oldu. Umarım 2024 yılı  üstünlerin değil hukukun üstünlüğünün olduğu, ekonomik olarak gelir adaletsizliğin yaşanmadığı bir yıl olur.

2024 yılının savaşların yaşanmadığı, masum insanların ölmediği, sevgi, saygı ve kardeşlik içinde yaşadığımız bir yıl olması dileğiyle ...

Hepinize mutlu yıllar 

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI