Bugun...
SON DAKİKA

YENİ BİR YILA GİRERKEN

 Tarih: 26-12-2022 19:57:00
SELMA ARTAR

 

Hafıza-i beşer nisyan ile maluldür demiş atalarımız hem de Türkiye gibi neredeyse saat başı gündemin değiştiği bir ülkede yaşıyorsanız. Yeni yıla sayılı günler kala geriye dönüp şöyle bir baktığımızda 2022 yılı hem Dünya hem Türkiye için hiçte kolay bir yıl olmamış.

 

Dünya’da hiç kuşkusuz 2022 yılına damga vuran en önemli olay Rusya-Ukrayna savaşı oldu. 

II. Dünya Savaşı ve Yugoslav İç Savaşları'nın ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'ya savaş açmasıyla başlayan kriz, ülkeleri ve uluslararası kuruluşları harekete geçirdi ve Rusya’ya karşı yaptırımlar uygulandı.

 

Rusya-Ukrayna savaşının buğday krizini derinleştirdiği dönemde Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında 22 Temmuz'da yapılan tahıl sevkiyatı anlaşması sayesinde ilk geminin 1 Ağustos'ta Odessa Limanı'ndan ayrılması birçok ülke ve uluslararası örgüt tarafından memnuniyetle karşılandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Karadeniz üzerinden tahıl ihracatı ve gıda sorunları konusunda arabuluculuk çabalarından dolayı teşekkür etti.

 

2022 yılında Dünya’yı derinden sarsan bir diğer olay ise; İran`ın başkenti Tahran`da  "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından "başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle" gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini`nin, 16 Eylül`de yaşamını yitirmesi ülke yönetimine ve mollalara  karşı şiddetli protestolara yol açtı. İran’da kadınlar başörtülerini yakıp, saçlarını keserek molla rejimini protesto etti. Protestolar ülke sınırlarını aşarak dünya çapında bir kadın hakları direnişine dönüştü ve tüm dünyada kadınlar saçlarını keserek İranlı kadınlara destek verdi.

 

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, İskoçya'daki Balmoral Kalesi'nde 96 yaşında vefat etti. Kraliçe'nin ölümünün ardından 73 yaşındaki oğlu Charles tahta geçerek İngiltere Kralı oldu

 

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun yayımlamış olduğu rapora göre Dünya nüfusu 8 milyarı geçti.

 

NASA bir asteroidin yönünü değiştirdi. 28 Eylül'de planlı bir şekilde çarptığı bir astroidin rotasını başarılı bir şekilde değiştirdi. Çarpışma, göktaşlarının Dünya'yı tehdit etmesi durumunda yörüngelerinin değiştirilip değiştirilemeyeceğini anlamak için bir test niteliğindeydi. 

 

Elon Musk 44 milyar dolar karşılığında Twitter'ı satın aldı.

 

Katar'da yapılan 2022 FIFA Dünya Kupası'nda Arjantin, Dünya Şampiyonu oldu.

 

Türkiye’ye gelince; 2022 yılının ilk dakikalarından itibaren zam yağmuruna tutulduk ve Dünya Sefalet listesinde birinci! sırayı aldık.

 

Suç Örgütü Lideri Sedat Peker’in sosyal medya üzerinden yayınladığı videolarda, İktidar partisi ve yandaşlarıyla ilgili yapmış olduğu ifşalar 2022 yılına resmen damga vurdu… 

 

 

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker‘in Kıbrıs‘ta uyuşturucudan temin edilen para trafiğinin merkezinde yer aldığını iddia ettiği Halil Falyalı, evine giderken ağır silahlarla yaylım ateşine tutuldu ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. KKTC Başbakanı Ersan Saner, sosyal medyaya sızdırılan videosu sonrası siyasetten çekildi.

 

Tarikat ve cemaatler de yaşanan olaylar da 2022 yılında Türkiye’yi derinden sarstı.

Birgün gazetesinden Timur Soykan’ın “çocuk gelin” haberiyle Türkiye’de yer yerinden oynadı. Yaşanan çocuk istismarı, kamuoyunda, kadın ve çocuk derneklerinde büyük tepkilere yol açtı. İstismara uğrayan İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G. babasının kendisini 6 yaşındayken imam nikahıyla ‘evlendirdiğini’, çocukluğu boyunca her gün cinsel istismara uğradığını anlatarak şikâyetçi oldu. H.K.G'nin uzun süren adalet mücadelesinin sonunda nihayet dava açıldı. Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli tutuklandı. 

 

2022 yılının ilk günlerinde Tıp Fakültesi öğrencisi Enes Kara, kaldığı cemaat yurdunda yaşadığı baskı sonucu canına kıydı.

 

Yine tarikat ve cemaatler tarafından söz ve müziği kendisine ait olan ''Şahane Bir Şey Yaşamak'' şarkısıyla Sezen Aksu hedef gösterildi. Şarkıda geçen, 'Binmişiz bir alamete. Gidiyoruz kıyamete. Selam söyleyin o cahil Havva ile Adem'e...' sözleri tartışma yarattı. 

Sezen Aksu'nun “dini değerlere hakaret ve tahrik veya aşağılama” suçunu işlediği iddiası ile Av. Mikail Yılmaz tarafından hakkında suç duyurusunda bulundu.

Beykoz Kanlıca'daki evinin önünde toplanan yaklaşık 20 kişilik grup, Sezen Aksu'yu protesto etmek istedi ve evinin önünde bir basın açıklaması yaptı.

Zülfü Livaneli, Mustafa Sandal ve sanatçı dostlarından Sezen Aksu’ya destek açıklamaları gelirken, Sezen Aksu kendisini ima ederek "Dilini koparırız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yanıt olarak “Avcı” şarkısını yazdı. Şarkı sözleri en az 50 dile çevrildi.

 

Yine İmam hatiplilere yönelik sözlerinin gündeme gelmesinin ardından gözaltına alınan şarkıcı Gülşen, tutuklandı. Sonradan tutuklaması  kaldırılarak kendisine ev hapsi verildi ve yurt dışına çıkma yasağı konuldu. Konserleri uzun süre iptal edildi. Gülşen, bu süreç sonrası ilk konserini yılbaşı akşamı İzmir Gündoğdu meydanında gerçekleştirecek.

 

Yurt genelinde pek çok konser, festival ve şenlik Valilikler ve Kaymakamlıklar tarafından iptal edildi.

 

İsmailağa Cemaati lideri Mahmut Ustaosmanoğlu 93 yaşında hayatını kaybetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, oğlu Bilal Erdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, eski Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, kamuoyunda "Cübbeli Ahmet" olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü ve neredeyse tüm devlet erkanı Mahmut Ustaosmanoğlu’nun cenazesine katıldı.

 

YÖK tarafından üniversite sınavlarına girişte  uygulanan YKS baraj puan uygulaması kaldırıldı. KPSS sorularının sızdırıldığı gerekçesiyle 31 Temmuz’da yapılan KPSS sınavı iptal edildi. 

 

6 Muhalefet Lideri, ilk kez bu yılda bir araya geldi. Her ay bir partinin ev sahipliğini yaptığı 6’lı Masa “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni” açıklarken 2023 genel seçimleri için adaylarını henüz açıklamadı. 

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na hapis cezaları verildi ve her ikisine de siyasi yasak getirildi. Meral Akşener Ekrem İmamoğlu’nu yalnız bırakmadı. Sonrasında 6’lı Masanın liderleri Saraçhane’de bir araya geldi.

 

Türkiye-Ermenistan, İsrail, Sırbistan, Suudi Arabistan’la normalleşme süreci kapsamında çeşitli antlaşmalar yaptı ve karşılıklı elçilikler açıldı.

Cemal Kaşıkçı'nın mahkeme dosyası Suudi Arabistan'a devredildi.

 

Dışişleri Bakanlığı'nın başvurusunun ardından, uluslararası alanlarda kullanılan Turkey adı yerine Türkiye olarak kullanılması başvurusu Birleşmiş Milletler tarafından tesçillendi.

 

Tahıl Krizi'nin çözümü ve Ukrayna limanlarının açılarak bir tahıl koridoru oluşturulması konusunu görüşmek üzere Türk, Ukraynalı, Rus ve BM heyetleri İstanbul'da bir zirve gerçekleştirdi.

Tahıl Koridoru Anlaşması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından İstanbul, Dolmabahçe'de imzalandı.

 

Gezi davalarında Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verirken, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi'nin "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım" iddiasıyla 18'er yıl hapislerine ve tutuklanmalarına karar verdi.

Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gezi Protestolarına katılan vatandaşlara 'Sürtük' dedi.

 

TSK, Kuzey Irak'ta Pençe Kilit ve Pençe Kılıç Operasyonları başlattı, bu harekatlar halen devam etmektedir.

 

18 Mart’ta 1915 Çanakkale Köprüsü Açıldı.

 

Bursa’da İnfaz Koruma Memurlarını taşıyan otobüse bombalı Saldırı düzenlendi.

Saldırıda 1 kişi öldü, 9 kişi yaralandı. 

Mersin'in Mezitli ilçesine bağlı Tece mahallesinde polisevine PKK militanları tarafından ateş açıldı, yapılan bombalı saldırıda 1 polis memuru yaralandı, 1 polis memuru da şehit oldu.

İstiklal Caddesi'ne bombalı saldırı yapıldı. Saldırıda 6 kişi hayatını kaybederken 81 kişi de yaralandı.

 

Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu

Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında grizu patlaması yaşandı. Yaşanan patlamada yeraltında bulunan 110 maden işçisinden 41 madenci yaşamını yitirdi.

 

Muğla, Marmaris Bördübet Koyu çevresinde çok büyük orman yangını çıktı. Yangın 4. Gününde kontrol altına alınabildi.

Muğla Datça’da yangın çıktı, yangın 24 saat sonra kontrol altına alındı ve 700 hektar alan zarar gördü.

İzmir Çeşme’de iki farklı noktada yangın çıktı, yangın 24 saat içinde kontrol altına alındı  120 hektar alan zarar gördü. Yangınların çoğunda gece görüşlü helikopterler olmadığı da sık sık tartışma yarattı.

 

Gaziantep, Nizip ilçesinde bir yolcu otobüsü İtfaiye, Ambulans ve Canlı Yayın Aracına çarptı. Ortalığın savaş alanına döndüğü kazada 16 kişi öldü 22  kişi de yaralandı.

Mardin, Derik'de iki aracın karıştığı kazada yaralılara müdahale edenlere tır çarptı. Tırın kalabalığın arasına dalması sonucu 20 kişi öldü.

 

Konya Şehir Hastanesi’nde görevli kardiyoloji uzmanı Doktor Ekrem Karakaya,  hasta yakını tarafından silahla vuruldu, yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Sağlık Çalışanları 7 ve 8 Temmuz tarihlerinde iş bırakma kararı aldı. Sağlıkta şiddet durmadı İzmir’de, Ankara’da, İstanbul’da pek çok doktor ve sağlık çalışanı şiddete uğradı. 

 

Erzincan'ın İliç ilçesinde ki Çöpler Altın Madeni'nin işletmesi, siyanür sızıntısı nedeniyle oluşan çevre kirliği sebebiyle Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından durduruldu.

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklama sonucunda Brezilya'dan sökülmek üzere Türkiye'ye getirilen "NAE Sao Paulo" isimli geminin asbestli olduğu gerekçesi ile Türk karasularına girmesine izin verilmeyeceği açıklandı.

Bunların dışında Türkiye’de pek çok yurtsever ülkedeki çevre sorunlarıyla uğraşmak zorunda kaldı.

 

Türkiye genelinde ilk kez deprem tatbikatı gerçekleştirildi. Tüm ülke Çök-Kapan-Tutun hareketi yaptı, telefonlara AFAD’tan mesaj geldi. 

Düzce’de 5.9 büyüklüğünde deprem oldu telefonlara mesaj gelmedi!

 

Anadolu Efes 2. Kez Euroleague Şampiyonu Oldu,

VakıfBank Kadın Voleybol Takımı 5. Kez Avrupa Şampiyonu Oldu,

Milli yüzücü Aysu Türkoğlu Manş Denizi'ni 16 saat 28 dakikada geçerek Manş Denizi'ni geçen en genç Türk yüzücü oldu,Ampute Milli Futbol takımımız Dünya Şampiyonu oldu.

 

Türkiye'nin yerli otomobili TOGG seri üretime başladı. Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmaya yapacağı alana banttan inen ilk aracı sürerek geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank TBMM’de ki bütçe görüşmelerine TOGG’la geldi.

 

Mecliste Bütçe görüşmelerinde gergin anlar yaşandı. “Önüne bak” kavgası İYİ parti milletvekili Hüseyin Örs’ün kalp spazmı geçirmesiyle yoğun bakımda bitti.

 

TSK'nın kimyasal gaz kullandığı iddialarıyla ilgili açıklamasının ardından hakkında soruşturma başlatılan Türk Tabipleri Birliği Başkanı Şebnem Korur Fincancı tutuklandı. Şebnem Korur’un tutukluluk halinin devamına karar verildi ve duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

 

Partili Cumhurbaşkanı “Türkiye Yüzyılı” vizyonunu Urfa’da İbrahim Tatlıses’le açıklarken, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun İkinci Yüzyıla Çağrı" vizyon toplantısına Jeremy Rifkin'in online bağlanması damga vurdu. Toplantıda eşi Selvi Kılıçdaroğlu’nun hasta olduğu bilindiği halde Tuncay Özkan ve KRT ekibinin  servis ettiği Selvi Kılıçdaroğlu’nun uyuyan görüntüsü vizyon toplantısından daha çok konuşuldu. 

 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu SADAT ve TÜİK’ten sonra Adalet Bakanlığı’nın da  önüne giderek açıklamalarda bulundu.

 

İzmir’in kurtuluş günü 9 Eylül’de İzmir’de verilen Tarkan konseri ve Tunç Soyer’in yaptığı konuşması, Ekrem İmamoğlu’nun Karadeniz gezisinindeki basın davetlileri listesi, CHP Milletvekili Mehmet Ali Çelebi'nin önce Memleket Partisine sonra da Ak Partiye geçmesi, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “Gözlerime bakın, dar gelirliye, fakir fukaraya vermek bereket getirir….” açıklamaları da kamuoyunda uzunca bir süre tartışıldı.

 

Kamuoyunda sansür yasası olarak bilinen “Dezenformasyonla Mücadele Yasası” Meclisten geçti. Özellikle “yalan habere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası” öngören 29. Madde için CHP’liler tarafından AYM’ye başvuruldu.

 

Melih Gökçek’in ironili "jelibon rezervi" paylaşımını gerçek sanması en çok tiye alınan haber oldu.

 

Yeşilçam'ın usta oyuncusu, menekşe gözlü Fatma Girik 79 yaşında, yine Yeşilçam’ın usta oyuncularından, yakışıklı jön Cüneyt Arkın 85 yaşında, Türk müziğinin efsane isimlerinden sevilen şarkıcı ve söz yazarı  İlhan İrem, 67 yaşında, Duayen gazeteci ve spiker Halit Kıvanç, 97 yaşında, Sanatçı Billur Kalkavan 59 yaşında hayatlarını kaybettiler. 

 

Türkiye’de Enflasyon rakamları üst üste kendi rekorunu kırdı.

Açlık sınırı 7 bin 245 TL,

Yoksulluk sınırı 23 bin 600TL’ye yükseldi.

2023 yılı Asgari ücreti Cumhurbaşkanı tarafından 8,506 TL olarak açıklandı.

 

Velhasıl Türkiye’de vatandaşlar, aldığı kuş gibi maaşla, bu enflasyon karşısında 2023 yılını nasıl geçireceğini kara kara düşünürken, İsveç, Norveç, Finlandiya’da toplam on yılda gündem olabilecek olayları bir yılda yaşayarak insanüstü bir tahammül gösterdi. 

 

Umarım 2023 yılı, çocuklarımızın karanlıkta uykusuz kalmadan değil güneşi görerek neşe içinde okullarına gittiği, gençlerimizin yurt dışı hayali kurmadan gençliklerini doya doya yaşadığı, kadınların öldürülmediği, gerçek adaletin herkese eşit şekilde uygulandığı, basının özgür olduğu, insanların açlık- yoksulluk sınırında değil insanca yaşayabildiği, tüm canlılara ve çevreye saygı duyulduğu, tarikat-cemaat gibi dini kendilerine alet eden yapıların olmadığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu ayarlarlarına dönüldüğü, Atatürk’ün İlke ve İnkılaplarının kazandığı, akıl - bilim- kültür- sanat- hukuk- vicdan- merhamet- hoşgörü- ahlak- sevgi- saygı - zarafetin olduğu bir yıl olur 

2023

 

 

 

 

 

 

 

 

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI