Bugun...
SON DAKİKA

CHP’nde Gerçekten Değişim mi Kazandı?

 Tarih: 06-11-2023 21:28:00
SELMA ARTAR

Tüm Türkiye'nin ve özellikle partililerin merakla beklediği, Cumhuriyet Halk Partisi'nde (CHP) 38. Olağan Kurultayı geçtiğimiz hafta sonu yapıldı ve sandıktan değişim çıktı. 

 

Daha önceki CHP kurultaylarındaki gibi fazla heyecan yaratmasa da sandıktan çıkan değişim isteği, 2023 seçimlerinlerinden sonra umudu tükenmiş ve artık sandığa gitmek dahi istemeyen insanlara umut oldu.

 

2023 seçimlerinde halkın Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş isteğine rağmen Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olması ve AK Parti’ye karşı 11. kez seçim kaybetmesinden sonra CHP’nin kendi üyeleri arasında dahi küskünlük ve kırgınlık yaşanmasına sebep olmuştu. 

 

Kurultayda Özgür Özel’in adaylığı bir nevi hafife alınıp önemsenmediği için ve önümüzdeki yerel seçimlerde bulundukları pozisyonları korumak için, çoğu milletvekili, belediye ve il başkanları Kemal Kılıçdaroğlu’na desteklerini bildirerek, imza vermişler, yanına kadar gidip birlikte boy boy fotoğraf çektirmişler ve bunu sosyal medya hesaplarında paylaşmışlardı. Şimdi görüyoruz ki yine aynı kişiler seçimi kazanıp genel başkan olan Özgür Özel ile boy boy fotoğraf çektirip yayınlana derdinde.

 

38’inci Olağan Kurultay’da delegeler adeta ezber bozdu ve değişim dedi. Delegeler, il, ilçe başkanları ilk defa CHP’nin tabanına kulak verdi ve partiyi dağılma tehlikesinden kurtardı. 

Bundan daha da önemlisi sadece CHP tarihinde değil Türkiye tarihinde ilk kez başarısızlığın faturası bir genel başkana kesildi. 

Keşke Kemal Kılıçdaroğlu, 2023 seçimlerininin kaybedilmesinin hemen ardından başarısızlığını kabul edip istifa etseydi ya da o gece kurultayda ilk tur sonucunun açıklanmasından sonra ikinci turda çekilseydi. Özgür Özel’i CHP’nin yeni genel başkanı ilan edip, tebrik etseydi şüphesiz çok zarif bir veda olacaktı. Ama yapmadı ya da yapamadı…

 

Kurultaydan önce İstanbul İl Başkanlığı seçimlerinde Cemal Canpolat’ın yaptığı konuşma nasıl kendisine seçimi nasıl kaybettirmiş ve Özgür Çelik’i kazandırmışsa, Kemal Kılıçdaroğlu’nun kongrede yaptığı konuşmasında sarfettiği ‘Seçime sırtımdaki hançerlerle girdim' sözleri Özgür Özel’e genel başkanlık yolunu açtı. 

 

Peki ya gerçekten CHP’nde  değişim kazandı mı?

 

En azından yukarda bahsettiğim gibi Türkiye tarihinde bir ilk yaşandı, seçimlerde başarız olan bir parti genel başkanına fatura kesildi devamı gelir umarım.

 

Çiçeği burnunda CHP’sinin Genel Başkanı Özgür Özel’e gelince;

genç olması, Türkiye’de çözüm bekleyen sorunların farkında olması ve bunu bilerek gelmesi, konuşmasını bunun üzerine yapması, seçildikten hemen sonra 81 il başkanıyla görüşmesi değişimi temsil edeceğinin sinyallerini verirken, Kemal Kılıçdaroğlu’nun profesyonel ekibi içinde olması, 2023 seçim sürecinde yapılan yanlışlara ses çıkarmaması değişimin partide şekil olarak mı kalacağı sorusunu akıllara getiriyor.

 

Ne olursa olsun CHP'deki mezhepçi, biatçı ve çıkarcı mevcut yapıyla iktidarın gönderilemeyeceği partililer tarafından anlaşılmış, partinin devamlılığı ve ülkenin kurtulması için  CHP’de olması gereken değişim gerçekleşmiştir. 

 

Bundan sonraki süreci hep birlikte izleyip göreceğiz.

 

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI