Çeşme’de yaşayan Heykeltraş Onur Çanka yollarda kesilecek ağaçları bir sanat eserine dönüştürerek Çeşme’ye farklı bir güzellik katıyor.
Onur Çanka, Alaçatı Sulak Alan yakınlarında ki küçük atölyesinde yaptığı ahşap eserleri farklı platformlarda sergiliyor. Çanka sadece plastik sanat yapmıyor. Kendisi aynı zamanda Ege’nin eski yelkenli balıkçı teknelerinide yeniden hayata döndürüyor.
Çanka, heykel okuduğu Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden sonra Balat’taki atölyesinde farklı malzemelerle özel projeler üretmeye devam etmiş.
2008 yılında Marmara Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Heykel Bölümünde ahşap eğitimi almış.
Daha çok ahşap ve ağaçla çalışıyor ama bunun haricinde diğer materyalleri de kullanıyor yaptığı heykellerde. Kil üzerinden alçı kalıp alıp sonrasında polyester döküm ya da alçı dökümler yapıyor.
Yapmış olduğu heykellere koyduğu ifadeler biraz işin somut kısmından çıkıp daha çok kendi ürettiği, kendi kafasında kurguladığı şekilde oluyor.
Alaçatı Çamlık yolda kurumuş ağaçlar ile çok ilgi çeken ahşap oyma heykel çalışmalarını sürdürebilmesi için yerel yönetim desteğinin devam etmesi gerekiyor.
Çeşme’li gençleri EGE’nin klasik ahşap teknelerinin imalatı ve bakımı konusunda eğitmek istiyor.
Alaçatı’nın tüm sanatçılar için bir cazibe ve çekim merkezi olması konusunda fikirleri var.
Alaçatı deyince ünlülerin bir büyük disko mekanlarımda buluştuğu, Taşevler, Sörf ile sınırlı kalmamalı. Alaçatı bir sanat Merkezi’ne dövmeli Alaçatı sanat sokağı kurulmalıdır. Onur gibi bir çok sanatçıyı bu merkezde en iyi imkanlarla donatarak daha fazla üretim yapmalarını sağlamak yerel yönetimlerin hedefi olmalıdır.