Bugun...
SON DAKİKA

ÇEŞME’DE KİTAP EVLERİ

 Tarih: 28-09-2024 15:23:00
ÖMER ÖNAL

1989 Eylül ayında kitapçı dükkânımı açmıştım.“Terzi Ömer oldu kitapçı Ömer” diye yakın arkadaşlarım bana böyle hitap ederler. Çeşme internet gazetelerinde hep anlatmışımdır nasıl kitapçı olduğumu. İki kitabım Ben’im Alaçatı ve Bir Zamanlar Alaçatı’da da anlattım bu yazımda bunları anlatmayacağım. 

 

Son yıllarda Çeşme ve Alaçatı’da tek kitapçı olarak hizmet veriyorum. Çeşme’ye tatile gelen kitapseverler ziyaretlerinde birçok kişi “Dükkânınızı internetten bulduk” veya adres sorup gelmişlerse “Koskoca Çeşme’de bir kitapçı bulamadıklarını söylerler. Ben de bu durumdan hep utanırım. Mekânıma gelen kitap okurları ısrarla “Aman ne olur bu mekânı kapatmayın” diyorlar. 35 yıldır ayakta durmaya çalışıyorum. Yaşım artık ilerliyor Gazeteci Sayın Selma Artar’ın Objektif Haber de vermiş olduğum Röportajım da son nefesime kadar devam edeceğim sözünü vermiştim.Bu dünyaya kazık çakacak halim yok herhâlde. 

 

Çeşme Kaymakamlığının “Hayatın Anlamı Kitap” isimli bir projesi var. Kaymakam beyi ve öğretmen eşini tebrik ediyorum. İnşallah sürdürülebilir olur da ömrü uzun olur. Acaba E-kitabın zararı olmuş mudur kitap satışlarına? Ben mesela internetten kitap okumasını hiç sevmem. Hatta Ben’im Alaçatı kitabım E-kitap olarak yayınlanmasına karşın hiç açıp bakmadım. Kitabın kokusunu almak isterim.Kitap okumaya başlamadan önce kitabı koklar sonra okurum. 

 

Bir önceki Belediye Başkanı Alaçatı’ya bir Kitabevi kafe açtı. Kütüphane fakat isminizi yazıp kitabı alıp götüremiyorsunuz. Neden kitabevleri sayılarının az olması kira fiyatlarının yüksek olması, son birkaç yıldır enflasyonun çok yüksek olması kitap fiyatlarında yansıması tabi ki etkili oluyor. Açıkçası az maliyete çok kâr yahut kısa yoldan zengin olmanın derdinde herkes. Dolayısıyla benim de bulunduğum cadde üzerinde en fazla alkollü mekânları görüyoruz. Turizmin göz bebeği Çeşme, Dünya kenti Çeşme ama yabancı dilde bir tane kitap satışı yok. Çeşme’ye gelen turistler kendi dillerinde okuyacakları kitap bulamıyorlar. Bir dönem ben elimden geldiğince satış yapmaya çalıştım ama yabancı dilim olmadığından biraz zorlandım açıkçası. 

 

Çeşme Belediyesi kitap fuarları yapamaz mı? İlçede kitap satışını arttırmak için yeni gelecek kitapçılara uygun kira bedeli olan alanlar yaratamaz mı? Hadi Çeşme Belediyesi yetkilileri! Bu yazımı inşallah dikkate alırsınız. Çeşme Caddelerinde bol bol kitabevleri olsun.

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI