Bugun...
SON DAKİKA

ÇEŞME’NİN SESİ KISILDI

 Tarih: 03-06-2024 15:43:00  -   Güncelleme: 03-06-2024 16:21:00
ÖMER ÖNAL

1980 Askeri darbesinden sonra Sosyal Demokrat Halkçı Partisi ile birleşen Cumhuriyet Halk Partisi Çeşme’de 30, Alaçatı’da 35 yıldır iktidarını sürdürüyor. Hatta son iki dönem üyelerinin değil de parti genel merkezin belirlediği başkan adaylıklarına rağmen seçimi kazanmaya devam ediyor. Hiç kimse yurttaş olarak bu duruma itiraz etmiyor ya da etmeye çekiniyor. 

Cumhuriyet Halk Partisi Devlet kuran bir partidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu bu parti dalında uzman olan iki değerli insan Hasan Âli Yücel, İsmail Hakkı Tonguç ile Türkiye’nin köylerini gezerek ayrıntılı raporlar oluşturup daha sonra yasa ile Köy Enstitülerini kurmuşlar. Her okulda okutulan derslerinin yanı sıra tarım, marangozluk, inşaat,köylerin ihtiyacı olan her meslekten kurslar veriliyordu. Otuz beş yıl önce Çeşme İnkılap Caddesinde yürürken sırayla terziler, manifaturacılar, nalbant dükkanları, fırıncı, kalaycılar vardı. Bu dükkanlarda dünyanın en güzel sohbetleri yaşanırdı. Sohbet anlarında dükkanın önünden bağırarak “havadis” “yazıyor, yazıyor” sloganlarıyla gazete satıcıları sehpanın üstüne gazeteyi bırakıp, “dönüşte parasını alırım” deyip çıkardı mekânlardan. Bu dükkanlar artık kalmadı, devam ettirtemedik gibi şeyler söyleyerek işin içinden çıkılmaması lazım.Sogulamalıyız! Tüketen bir nesille karşı karşıyayız. Üreten nesil nasıl oluruz? 

Hasan Âli Yücel, bütün dünya klasiklerini Türkçe’yeçevirtmiş, yurttaş okusun ve bilgilensin diye. 1990 yılında yayın hayatına başlayan “YENİ ÇEŞME” Gazetesi sahibi Sayın Aydın Korkmaz, gazetesinin yayınlanmasının durdurulduğunu açıkladı. Haberi okuyunca başımdan aşağıya haşlak su döküldüğünü hissettim. Kolay değil, arkadaş ömrünün yarısınıkesinlikle adliye koridorlarında geçmiştir. Aydın Korkmaz çok mücadeleci bir kimliğine sahip. Çok direndi. Elli bin nüfuslu Çeşme “Yeni Çeşme”gazetesine sahip çıkamadık. İnşallah bir çaresi bulunur yeniden yayın hayatına devam eder. Gazeteyi eline alıp o mürekkep kokusunu koklamak ne güzel bir şeydir. Dijitalde bunları anlayamayız.  

Gelelim siyasete 35 yıldır Çeşme’de Sosyal Demokratlar iktidarda. Edebiyat günleri kaç defa yapıldığını bilen var mı? Çeşme gibi aydın, çağdaş bir ilçede belediyenin çağdaş bir kütüphanesi olmaz mı? Çeşme’de kaç tane kitabevi var? Alaçatı’da bir tane var kendimden biliyorum. Peki ben de kiracıolsaydım eğer yaşama şansım var mıydı? Eski terzi olduğum için dikkatimi çeken bir diğer meslek dalı da terziler. Yüksek kiralar yüzünden terzi sıkıntısı var. Teziler artık elbise dikmiyor. Pantolon paçası kısaltıp femuar dikiyor. Kaybolan birçok meslek dalı gibi terzilik mesleği de kaybolmaya yüz tutmuş. Berberler ona keza. Onlar da yolun sonuna yaklaşıyorlar. Bu meslek de biterse Manisa Tarzan’ı gibi koca koca sakallarımızla yollarda gezeriz. Eski bir terzi, şimdilerin kitapçısı olarak yetkililere ve Sosyal Demokrat Partili yöneticilerimize buradanduyurmuş olayım.

#Gazetemkapanmasın#  #kitapçımkapanmasın#

  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI